Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esköbornas protester gav effekt

En ny version av den omstridda översiktsplanen för Eskön är nu klar. Kommunen har fått ge med sig för en del av de högljudda protesterna och bland annat minskat antalet bostäder och tagit bort småbåtshamnen.

Annons

Den fördjupade översiktsplanen för Eskön är nu klar för utställning, och den är förändrad jämfört med samrådet.

Mycket beror det på de massiva protesterna från Esköborna som skickade in ett hundratal yttranden och gick man ur huse när kommunen ordnade samrådsmöten.

– Nu har vi gjort mer precisa områden för byggnation. Men vi räknar inte med att bli överens med alla på alla ställen, det är nästan omöjligt, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

Mest protester av allt var det mot det verksamhetsområde som kommunen föreslog vid Verkviken. Nu är båthamnen borttagen och ersatt av en vanlig brygga.

– Vi har fått in mycket synpunkter och backar på den biten, men det är viktigt att de som åker båt till Eskön kan lägga till någonstans, säger Per Johansson.

Även rekreationsområdet utanför på Verkviksrevet har tagits bort av hänsyn till det känsliga fågellivet.

Även antalet nya bostäder som kan tillåtas på Eskön är minskat. I det första förslaget var det 95, men nu föreslår man i stället 60-80 nya hus i åtta olika områden. Två av de föreslagna bostadsområdena pekas ut som lämpliga för seniorbostäder.

En av anledningarna till att antalet bostäder minskats är de begränsade transportmöjligheterna till och från Eskön.

– Det är många som inte vill ha någon ny bebyggelse just där de bor. Det respekterar vi, men samtidigt måste man inse att det finns folk som vill bo på Eskön och då måste vi göra det möjligt även för dem, säger Per Johansson.

Mer läsning

Annons