Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett blixtlås – konst för nya Stortorget

/
  • NY KONSTDEBATT? Ett 65 meter långt blixtlås ska byggas rakt över Stortorget. Malmökonstnären Kristina Matousch förslag, som kostar 325 000 kronor, föll kommunen i smaken.

65 meter blixtlås. Det ska smycka det nya Stortorget när det står klart nästa sommar.
– Jag kände att det var viktigt att få fram den textila känslan, säger konstnären Kristina Matousch.

Annons

På Stortorget finns redan flera konstverk som pylonerna och de två skulpturerna Vallpojken och Getgubben. De ska stå kvar även när den stora renoveringen av torget är klar nästa år.

Men kommunen vill även ha någon typ av utsmyckning som ingår i själva beläggningen på det nya torget. Därför lät man två konstnärer skissa fram förslag.

Man fastnade för Malmökonstnären Kristina Matouschs förslag om att bygga in en 65 meter lång dragkedja i stål rakt över torget i öst-västlig riktning.

– Det ska ligga i markbeläggningen, mellan plattorna. Längst upp vid biografen vill jag gärna ha en kläpp som står upp, men jag får kanske anpassa mig på den punkten för att minska snubbelrisken, säger Kristina Matousch.

Hon har snappat upp tanken i det ursprungliga förslaget ”Damast” som Stortorgets nya skepnad ska bygga på. Där är tanken att den nya belä

ggningen ska påminna om ett textilmaterial. Tre band av korrugerad plåt ska utgöra skarvar eller sömmar i textilen och det är den mittersta av de skarvarna som ska byggas om till ett blixtlås.

– Jag tänker samtidigt att torgytan får en ytterligare dimension, att blixtlåset påminner om jorden som finns under ytan, säger Kristina Matousch.

Kostnaden för blixtlåset, 325 000 kronor, tas ur den befintliga budgeten för ombyggnaden av Stortorget. Den är som bekant på 74,7 miljoner.

Mer läsning

Annons