Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett borttappat papper försenade gravsättning

Ett bortslarvat papper. Det är orsaken till att gravsättningen av Hanna Frölins pappa dröjde.

– Sådant här får inte inträffa, säger kyrkogårdschefen Christer Palm.

Annons

Först i torsdags när Hanna Frölin ringde kyrkogårdsförvaltningen i Valbo församling uppdagades missen. Hanna ville veta om brevet med beskedet om att hennes pappa gravsatts i minneslunden på Valbo kyrkogård kommit bort eftersom det dröjt så länge. Men urnan stod kvar i förvaringsskåpet – nästan åtta månader efter begravningen.

Informerade inte familjen

Redan från början gick det fel.

Fonus informerade aldrig familjen om att gravsättning inte sker i minneslunden på vintern. Eftersom det är ett anonymt gravskick måste urnor sättas ner i jorden utan att det syns. Därför måste gräset växa.

– Den här personen avled i oktober och sedan tar det ett antal veckor innan vi får tillbaka urnan från krematoriet. I det här fallet var det nästan vinter och därför förvaras urnan tills gräset börjar växa igen, förklarar Christer Palm.

Hannas pappa borde alltså ha gravsatts den 12 maj tillsammans med nio andra urnor som förvarats över vintern. Men så skedde inte – på grund av ett bortslarvat papper.

Papper på villovägar

Hos begravningsbyrån bestämmer anhöriga vilket gravskick de önskar och skriver sedan på ett godkännandepapper som därefter skickas till pastorsexpeditionen i församlingen. En kopia ska sedan gå vidare till vaktmästarna som verkställer gravsättningen.

Den kopian kom på villovägar.

– Sådant här får inte inträffa. Nu går vi igenom alla rutiner så att det absolut inte ska kunna inträffa igen, säger Christer Palm.

Bad om ursäkt

I går ringde han själv till Hanna för att förklara vad som har hänt, be om ursäkt och berätta att gravsättningen nu ägt rum.

– Det var som en stor sten som bara släppte, säger Hanna Frölin lättat.

– Jag tänker stanna i minneslunden på väg hem från jobbet i dag. Nu vet jag att han är där.

Mer läsning

Annons