Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett eländes elände"

/

Gävlebon Lukas Pliakas är i Grekland. Han beskriver läget som inför ett stundande krig – folktomt på gator och restauranger men långa köer till bankomaterna.

Annons

Lukas Pliakas befinner sig utanför Kalamata på det grekiska fastlandets sydspets. Som vanligt tillbringar han sommaren i sitt forna hemland. Situationen är ett "eländes elände trots att det är fredstid" säger han.

– Det finns en sorg, en oro, en skräck. De sista dagarna när jag går omkring ser jag människor i köer nästan överallt framför bankomaterna.

Med sitt svenska bankkort kan han ta ut kontanter, men grekerna får inte ta ut mer än 60 euro per dag. Emellanåt blir situationen tragikomisk säger Lukas Pliakas.

– En man sparkade på metalljalusierna vid banken här för de har inte beloppet 60 euro – det finns inte, och inte 80 heller. Utan det är 100 euro och sedan är det 40, så mannen försökte ta ut sina 60 euro men fick bara 40 och sedan var det slut.

Många bensinstationer har slutat ta emot kortbetalningar, och bensinen börjar ta slut på sina håll säger Lukas Pliakas. Förutom bankomatköerna är det folktomt.

– Jag har aldrig upplevt att det är så lite folk på stränderna i småorterna utanför Kalamata. Restaurangerna är tomma på kvällarna.

Han tror att det blir nej till EU:s räddningspaket i söndagens folkomröstning, men inte med så stor marginal som regeringen hoppas. En "fullständig konfrontation" pågår mellan höger och vänster säger han.

– Det är lite mer hatiskt mellan blocken.

Vid midnatt på tisdagen upphör Greklands nuvarande stödpaket.

– Vi är nyfikna hur det ska bli i morgon bitti när stödpaketet inte fungerar och pengarna inte finns, säger Lukas Pliakas.

Mer läsning

Annons