Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyckat drag för fint havsfiske

/
  • Med rätt redskap och rätt känsla för havsfiske kan man få en wahoo på 25 kilo.
  • Georgios Toris fiskedrag har inte mönsterskyddats och är därför ännu hemliga. Men krokar av den här storleken kommer i fråga för att fånga de stora fiskarna. FOTO: Jan Sundström

Vid en havsfisketur utanför spanska Alegranza 2000 såddes fröet till det som i dag är Salta Drag Kompaniet. I höst lanserar Georgios Toris från Bomhus sina egna fiskedrag och han väntar sig ett internationellt genombrott.

Annons

Som namnet antyder handlar det i första hand om saltvattenfiskar. Till exempel wahoo, den största och snabbaste makrillfisken, som kan simma i 80 knop. Men även bonito, marlin, svärdfisk, barracuda och tonfisk, den senare en bjässe som inte sällan väger runt 100 kilo. Det här är professionellt havsfiske, vilket ställer stora krav på utrustningens hållbarhet.

Från att ha varit en hejdlös fiskare har Georgios Toris nu ett mer balanserat intresse, som han uttrycker sig. I stället har han fokuserat mer på arbetet med att ta fram egna fiskedrag. Den ursprungliga versionen från 2002 har ständigt förfinats utan att ge avkall på de grundläggande egenskaperna. I fjol gjordes de första riktiga testerna. Inte bara av honom själv utan också av andra, bland annat utanför USA:s kuster.

– Mina drag är miljövänliga, de innehåller inget bly som konkurrenterna; de är fångstsäkra, snabba och extremt hållbara, säger Georgios Toris.

Dragen är tillverkade i polycarbon, även kallat okrossbar plast, och tester har visat att materialet håller betydligt längre än konkurrerande drag när till exempel en wahoo biter till med sina vassa tänder. Han har också i klart vatten i Grekland filmat hur draget rör sig, vilket är ytterligare en av dess speciella egenskaper.

– Vid trolling är det viktigt att draget inte lämnar vattnet när farten ökar. Vid våra tester funkar det till minst 22 knop och det är helt unikt, säger Georgios Toris.

Trolling, jigging – som inte är det samma som svenskt jiggfiske – men även för kastspö. Det ska gå att landa en wahoo utanför Louisiana precis som en gädda vid Fredrikskans, menar han.

Georgios Toris är född på Kungsholmen och flyttade till Gävle i december 2006. Efter sommarens sista tester, och sedan dragen mönsterskyddats kan tillverkning och lansering komma i gång.

– Det ska stå Made in Sweden, det är viktigt ur kvalitetssynpunkt. Jag vill också ha tillverkningen nära mig och det tror jag går att lösa här i Gävle. Jag ska utnyttja mina kontakter, säger han.

Fiskedragen kommer att finnas i fem storlekar, från 26 centimeter ner till tio. Försäljningen ska ske genom den egna hemsidan, eBay, detaljister, grossister och generalagenter. Nästa steg är att lägga ännu mer tid på fritidssysslan som kanske kan bli en heltidssysselsättning. Det kan bli lukrativt. Sportfiske på den här nivån omsätter enorma summor.

Georgios Toris fiskedrag har inte mönsterskyddats och är därför ännu hemliga. Men krokar av den här storleken kommer i fråga för att fånga de stora fiskarna.

Mer läsning

Annons