Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett pepperkakshus utan like

/
  • Museets värd Ann-Christin Eriksson beundrar det detaljerade pepparkakshuset.

17 kilo vetemjöl och två veckors heltidsarbete har resulterat i ett gigantiskt pepparkaksslott.

Det stolta konstverket går nu att se på Länsmuseet.

– När säsongen är slut kastar jag det, säger konstnären Margareta Persson.

Annons

Nästan två meter högt, 145 fönster av gelatinblad och granar av marsipan, står det magnifika pepparkaksslottet fritt att beskåda ur olika vinklar och vrår. Tack vare att slottet har lampor, går det att kika in genom fönstren. Ett schackrutigt golv syns i ett av dem. I ett annat står en liten marsipanprins och tittar ut.

– Jag fick bygga slottet i moduler i keramikverkstaden och sedan frakta det till Länsmuseet, innan jag kunde sätta ihop det här, säger hon.

Brukar använda keramik

För tionde året i rad bygger Margareta Persson stora pepparkakshus i sin verkstad i Högbo. En verkstad där hon brukar tillverka konstverk av keramik. Men till jul är det mjöl, smör och socker som gäller. Varje hus är unikt. Det som skiljer årets pepparkakshus från de andra är just storleken.

Mycket socker

I år har hon lagt lite extra arbete på att mura. Knepet är att ha mycket socker i kristyren, då fäster gavlarna bättre.

– Degen har varit perfekt. Det har gått så lätt så att jag nästan är rädd för att slottet ska rasa sönder bara för det, säger hon.

Nu i advent när de flesta av oss börjat äta pepparkakor, har Margareta Persson precis slutat. Att sätta tänderna i sitt eget konstverk känner hon inte för.

– Nej usch, jag känner inget sug av att äta upp det. I början smakar jag lite på degen men sen blir det inte mer, säger hon.

Mer läsning

Annons