Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett spännande förslag”

/
  • Lärarstudenterna Eva Löthman, Hanna Larsson, Sara Berg, Amanda Hansson och Tove Lindberg tycker att det borde vara mer praktik på lärarutbildningen.

Regeringens förslag om att ändra praktiken på lärarutbildningen får både ris och ros i Gävle. Flera studenter tycker att förslaget med specialiserade övningsskolor låter spännande, medan utbildningsansvariga ser det som en återgång till ett gammalt system.

Annons

Regeringen vill införa särskilda övningsskolor där blivande lärare ska få kvalificerad handledning under sin praktiska utbildning. Skälet är enligt utbildningsminister Jan Björklund att den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen har fått mycket kritik för att hålla varierande kvalitet och att skickliga handledare och erfarna lärare i särskilda skolor skulle kunna ge lärarstudenterna en bättre praktik.

Regeringen vill nu införa övningsskolor – skolor som väljs ut av varje högskola och sedan tar emot ett stort antal lärarstudenter.

Vid Högskolan i Gävle finns flera olika lärarutbildningar, från förskollärare till gymnasielärare, och skolan har avtal med alla kommuner i Gästrikland, Hälsingland och Norduppland om praktikplatser för studenterna. Högskolan kräver att alla lärare som tar emot lärarstudenter ska ha handledarutbildning.

Lärarstudenter som Arbetarbladet träffat har olika erfarenheter av sina praktikplatser. Anna Janusiewicz pluggar till gymnasielärare och fick på sin första praktik en utbildad handledare som uppträdde professionellt. Nästa praktikperiod fick hon göra på en högstadieskola där man inte var van vid att ta emot lärarstudenter.

– Jag är inte färdigutbildad så jag har behov av en utbildad, kunnig person runt mig för att få hjälp vidare. Övningsskolor verkar väldigt bra, men det man kanske tappar är möjligheten till jobb efteråt för väldigt många får jobb på den skola där de har haft praktik, säger hon.

En grupp grundskollärarstudenter som sitter och pluggar utanför högskolebiblioteket tycker också att övningsskolor låter intressant.

– Jag har själv haft en jätte-bra klass på Hagaströms skola, men jag har hört om dem som har haft dåliga och oengagerade handledare. Om det införs specialiserade skolor kanske det finns större chans att det blir bättre för fler, säger Eva Löthman.

De flesta i gruppen är annars överens om att det största problemet är att det är för lite praktik.

– Man lär sig så himla mycket under de där veckorna, säger Hanna Larsson.

Mer läsning

Annons