Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evelina, 19, jobbar 80 timmar i veckan

/
  • UNG OCH MÅLINRIKTAD. Redan på gymnasiet startade Evelina Rönnung nöjessajten Valbogatan.se. I december förra året öppnade hon Tshirt Store på Nian i Gävle. Dessutom är hon delägare i en nyetablerad reklambyrå. ”Jag älskar att prata och har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker. Det är inte alla som gillar det”

19-åriga Evelina Rönnung är Gävles yngsta butiksinnehavare. Hon driver tre företag. Men att vara tonåring och egen företagare är inte alltid lätt.

– Det är svårt att bli tagen på allvar ibland, framför allt bland andra unga.

Annons

Redan på gymnasiet startade Evelina Rönnung nöjessajten Valbogatan.se. I december förra året öppnade hon Tshirt Store på Nian i Gävle. Dessutom är hon delägare i en reklambyrå.
Vi möts i hennes butik på Nian. Inredningen är vit och t-shirtarna ligger prydligt vikta eller synligt upphängda på galgar. Evelina Rönnung ger ett självsäkert intryck. Rösten är myndig, hon låter äldre än vad hon är. Hon är klädd i beiga chinos, blåvitrutig skjorta och kavaj. Håret är bakåtkammat, hon är osminkad och bär inga smycken.
– Jag gillar kavajer. Det ser snyggt och seriöst ut. Jag har flera kavajer, säger tjejen som försörjer sig på att sälja designade t-tröjor med udda och smarta tryck.
Evelina Rönnung är född och uppvuxen i Göteborg. Familjen flyttade till Lofsdalen i Härjedalen när hon var tio år.
– Mamma blev förälskad i fjällen och tyckte att det var så vackert där när vi var där en semester. Det var en stor omställning att flytta. I Mölndal var vi 30 ungar i klassen, i Lofsdalen var vi bara fyra.
När hon var tolv flyttade Evelina flyttade med sin mamma till Sveg.
– Det var lite större där och jag skulle ändå börja på högstadiet där.
• Hur var du i skolan?
– Jag var nära att bli utsparkad från skolan i Göteborg för att jag var så bråkig. Mina föräldrar hade möten med lärare och rektorn. Jag har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker och då uppfattas man som bråkig. Men i åttan fick jag en underbar lärare och jag gick ut nian med MVG i nästan alla ämnen.
Evelina valde att flytta hemifrån när det var dags att börja på gymnasiet. Hon började på medieprogrammet på Borgarskolan i Gävle och flyttade till en lägenhet i Andersberg
– Det enda jag visste om Gävle var att de hade en bock och ful dialekt.
I trean hade klassen projektarbete på schemat.
– Jag tyckte att Gävle behövde en lokal nöjessajt, en plats för alla event. Den fick heta Valbogatan efter gatan där Borgarskolan ligger.
Men hon fick inte driva sajten som ett vinstdrivande företag så länge hon gick i skolan. Evelina tog studenten förra året. Sajten startade 2009 men det var först i februari i år som den blev registrerad som ett företag. Intäkterna kommer från annonser.
– Det är inget som jag kan försörja mig på. Jag plockar inte ut någon lön därifrån. Tjejen som skriver jobbar ideellt.
• Varför startade du butiken?
– Det var en kompis till mig som såg en annons i Nöjesmix om att de sökte någon som ville driva en butik i Gävle, det är en franchisekedja. Jag har aldrig stått i butik förut, men vi skickade in en ansökan och blev kallade till intervju.
En liten butikslokal på 37 kvadratmeter i Nian, där Lush tidigare låg, var ledig. Butiken öppnade i december förra året.
– Första skyltningen var en katastrof, konstaterar hon.
– Man får prova sig fram. Jag har låtit bygga om lokalen. Stundtals är det hemskt att driva butik. Jag säljer sämst av säljarna, jag tänker nog för mycket på hur mycket vi måste sälja. Jag blir stressad eftersom jag har gått in med egna pengar.
Franchise är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren.
– Jag sköter skyltning och alla inköp själv. För en månad sedan köpte jag ut min kompis och är nu ensam ägare.
• Hur hade du råd?
– Aktiekapitalet hade jag. Jag tog ett lån på banken när jag skulle köpa butiken. Jag fick först inget lån. Helvete vad irriterande det var. Jag tänkte bara: Ge mig pengarna, jag vet att jag kan driva ett företag. Men sedan var det en företagsrådgivare på SEB som lyssnade på mig och förstod att jag menade allvar.
Förutom butiken och nöjessajten, har hon även startat reklambyrån Rönnell & friends tillsammans med Mariah Strengnell.
– Det går rätt bra, trots att vi inte har ett stort kontaktnät i Gävle. Men vi har fått många kontakter inom nöjeslivet genom Valbogatan. Vi gör hemsidor till hotell, kaféer och vi har gjort Maxims hemsida. Men vi tar även osexiga jobb och gör bland annat sidor åt företag som tillverkar distansskyltar. Vi är nyetablerade och tar alla uppdrag som vi kan få.
Evelina har jobbat med webbdesign i flera år och håller nu på med att göra om Gais hemsida. Det var hon som kontaktade dem.
– Låt mig hjälpa er, vår hemsida är en katastrof. Gais var det första allsvenska laget med en egen hemsida, men det sista som byter utseende på den.
Själv tycker Evelina inte att det är så märkvärdigt med att vara egenföretagare. Men hon verkar rätt stolt över det hon har åstadkommit.
– De flesta skulle klara det, bara man inte är helt bakom flötet. Men mina gamla klasskompisar tycker nog att jag är larvig som går omkring och låtsas vara vuxen.
• Bokföring, sociala avgifter, räkningar, löner och sådant, hur klarar du det?
– Jag har en revisor som sköter det åt mig. Jag kan lite löpande bokföring, men jag har inte tid. Det är dyrt att ha en revisor, men det är det värt.
• Varför vill du vara egen företagare?
– Jag vill inte vara anställd, jag ser inget positivt med det. Ett tag var jag webbmaster på ett företag i Uppsala. Det var inte roligt, jag har svårt att bli tillsagd vad jag ska göra. Jag sa upp mig efter några veckor.
• Hur är du själv som chef?
– Vissa kan nog uppfatta mig som elak. Jag är rapp och alldeles för ärlig. Man ska göra sitt bästa och prata med kunderna. Det funkar inte att stå och prata i telefonen när det kommer kunder. Jag gillar inte oengagerade personer.
• Vad gör dina föräldrar?
– Min pappa gör datasystem åt oljeborrar i Norge och mamma pluggar lite olika kurser. Så det här med entreprenörskap är inget som jag har med mig hemifrån.
• När var du ledsen senast?
– När det inte går så bra, när vi inte klarar budgeten. Och när Gais förlorar.
• Hur många timmar jobbar du i veckan?
Evelina tittar frågande på mig. För henne är gränsen mellan arbete och fritid flytande.
– Hur mycket ska man jobba en normal arbetsvecka, 60 timmar? Jaha, 40 bara. Jag skulle gissa att det blir 80 timmar eller mer per vecka.
• Vad ska du göra i sommar?
– Jobba, jag har inte råd att ta semester. Men jag ska så klart se Gais när de kommer till Gävle i juli.
• Har du inga planer på att plugga vidare?
– Jag hade tänkt söka till Beckmans eller Berghs i Stockholm, men det är inte nödvändigt för att få mitt drömjobb. Jag säger inte att jag är lika bra som de som har gått på Berghs, absolut inte. Men det går snabbare att starta eget.
Vilken är din målsättning?
– Fortsätta att äga butiken i Gävle, sedan ska jag flytta till Göteborg och bli ordförande för Gais.

Mer läsning

Annons