Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eventuellt flyktingboende blir inte räddningen för skolan

/

Rederiet måste ha alla tillstånd klara inom två månader enligt avtalet med Migrationsverket. På måndagseftermiddagen hade ännu inget bygglov kommit in till Gävle kommun.
Nästa vecka håller kommunen ett informationsmöte om boendet, men kommunalrådet Jan Myléus säger att det inte kommer att rädda kvar skolan.

Annons

LÄS MER: Jättefartyg med 660 platser kan bli flyktingboende i Norrsundet

LÄS MER: Boende i Norrsundet om flyktingboende i hamnen – "Jag ser det som positivt"

Migrationsverket tecknade avtalet med rederiet TEC Farragon Ltd i slutet av mars, och har nu två månader på sig att ordna en hamn för fartyget som ska fungera som flyktingboende.

– I ett första skede har man tecknat ett avtal om att man ska gå vidare i den här frågan, men sen behöver fartyget hitta en hamn och man behöver lösa en del praktiska saker innan man tecknar det slutgiltiga avtalet om att det blir av, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Migrationsverket skulle helst vilja ha lägenheter som flyktingboenden.

– Lägenheter – som vi i första hand vill att asylsökande ska kunna bo i – finns det inte tillräckligt mycket av, och då behöver vi upphandla olika typer av boenden. Och fartyg är en variant, säger Sophia Öhvall Lindberg.

LÄS OCKSÅ: Beslutet är fattat – Norrsundets skola läggs ner

Inom kort förväntas bygglovsansökan komma in till Gävle kommun. För Norrsundet skulle 600 nya invånare innebära en stor skillnad. Nästa vecka kommer Gävle kommun att hålla ett informationsmöte för allmänheten om boendet.

– Det rör sig om uppemot 600 personer som kan komma, och då gäller det att man har möjligheter för de här att sysselsätta sig. De kan inte sitta på båten hela tiden utan de måste ut och röra sig i samhället, säger kommunalrådet Jan Myléus (KD).

Kan det här rädda kvar skolan i Norrsundet?

– Inte som det är i dag. Vi vet ju inte ens hur många barn som kommer eller vad det finns för barn, så det är inget vi kan ta ställning till. Så svaret är nej, säger Jan Myléus.

Området är i dag inte detaljplanelagt, men det finns områdesbestämmelser som upphäver strandskyddet. Enligt Lars Lindberg, byggnadsinspektör på Gävle kommun, går det att bevilja tillfälligt bygglov även om området inte är planlagt.

– För tidsbegränsade åtgärder kan man bevilja även utan att detaljplanelägga normalt sätt, men sen får man se vad ansökan omfattar. Det är ju än så länge från min del bara spekulationer, säger han.

På måndagseftermiddagen hade ännu inget bygglov lämnats in.

Mer läsning

Annons