Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: Dagens vargbestånd kan inte hålla nere älgstammen

/

Vargarna ensamma skulle få svårt att hindra älgstammen från att växa till höga nivåer – åtminstone om man ser till hur det ser ut i dag.
Huruvida det skulle förändras om man låter vargstammen växa är en svårare fråga att svara på, enligt Håkan Sand, forskare på SLU.
– Det är en situation som jag tror att vi aldrig kommer att komma till, säger han.

Annons

LÄS MER: Markägaren: "Låt vargarna sköta älgjakten!"

I Sverige har vi en väldigt produktiv älgstam. Bland annat beror det på att de stora skogsområdena ger mycket och högkvalitativt foder till älgarna.

I relation till älgarna är vargarna få och skulle få svårt att hålla nere älgstammen. Antalet älgar skulle annars växa till sig så pass mycket att skadorna på skogen skulle bli stora, enligt Håkan Sand, forskare vid institutionen för ekologi på SLU.

Beror det på att vargarna är mycket färre än älgarna?

– Enkelt uttryck kan man säga det. Men dels är det så att vargarna har så stora områden, säger han.

Marcus Bragge, handläggare på Länsstyrelsen med specialisering på älgjakt, berättar att man sedan 2012 jobbat med att minska skadeverkningarna av älgstammen.

– I hela länet har skadeverkningarna minskat men det är klart att skillnaderna kan vara jättestora lokalt. Planterar man plantor i ett område där älgarna gillar att vara under vintertid går det inte att göra så mycket åt det, förklarar han.

Huruvida situationen skulle förändras om man tillät vargstammen växa okontrollerat utan jakt är egentligen en svår fråga att svara på, delvis eftersom det är en situation som Håkan Sand tror att vi aldrig kommer att komma till i Sverige.

– Att vargen fick växa obegränsat i 10 till 15 år skulle ge större begränsningar på älgstammen. Men det är tveksamt om de skulle reglera älgstammen. Det måste nog till jakt, säger han.

Om vargen däremot fick börja växa till sig på ett område där det fanns förhållandevis lite älg skulle situationen kanske kunna bli en annan, enligt Håkan Sand.

– Men det är tveksamt, säger han.

Huruvida markägare skulle påverkas om man upphörde att jaga varg beror till stor del hur pass stor mark man har. Ett litet markområde skulle troligtvis inte påverkas nämnvärt eftersom älgarna skulle fällas på annan mark i stället.

På större marker på 10-15 000 hektar skulle vargarna sannolikt inte kunna hålla nere älgstammen själv, utan då skulle det växa till höga nivåer.

Det som kan hända om man inte jagar på sin mark är att älgarna blir så många att man kan få påbackning, enligt Håkan Sand

– Då kan det finnas synpunkter från skogsstyrelsens sida om stammen blir så stor att det leder till skador, säger han.

Alla som äger mark jagar inte, utan då är det normala att man arrenderar ut den till ett jaktlag. Att man skulle vara tvungen att upplåta sin mark till jakt för att man ingår i ett viltvårdsområde stämmer dock inte. Enligt Marcus Bragge finns alltid möjligheten att freda sin mark. Har man väl gjort det finns dock ingen möjlighet att få hjälp med till exempel skyddsjakt av skadedjur.

LÄS MER: Vargjakten stoppad i fyra av fem län

LÄS MER: Naturvårdsorganisationerna i Gävleborg vill stoppa vargjakten

LÄS MER: Första vargen i länet skjuten

Mer läsning

Annons