Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion på Näringen

/

På torsdagskvällen skedde en kraftig explosion på industriområdet Näringen i Gävle. 30 personer arbetade med släckningen under natten och all tågtrafik till och från Gävle stoppades.

Annons

LÄS OCKSÅ:…

KLOCKAN 13.00: Vi sänder live från presskonferensen om explosionen

TV+TEXT: Företagets lokal totalförstörd: "Känns olustigt"

RÄDDNINGSTJÄNSTEN: Så farlig är brandröken…

Enligt larmet till SOS skedde explosionen i en industrilokal på Sätravägen klockan 20.15 på torsdagskvällen. Ytterdörren slogs upp.

Enligt inre befäl vid räddningstjänsten var det en garageliknande byggnad med ett dussintal bilar, gasflaskor, däck och brandfarliga varor som hade tagit eld. Byggnaden hyrs av ett flertal olika firmor och personer.

Tågtrafiken påverkades

Eftersom räddningsledare konstaterade att branden riskerade att skada kontaktledningar samt att risken för explosion av gasflaskor fanns, stängdes tågtrafiken av helt. De berörda sträckorna var Sundsvall-Stockholm, Gävle-Borlänge och Gävle-Ljusdal.

Vid 01-tiden släpptes trafiken på igen på med undantag för två spår i anslutning till brandplatsen.

Ny explosion

Brandförloppet var kraftigt och branden spred sig snabbt. Vid 22.40 skedde ännu en explosion, som räddningstjänsten tror orsakades av gasflaskor. Därefter avtog intensiteten på branden.

Polisen jobbade med att hjälpa ett flertal människor som befann sig i byggnader inom det avspärrade området att ta sig därifrån. Inga personskador är rapporterade.

LÄS MER: Så farlig är brandröken

Ett så kallat VMA, "viktigt meddelande till allmänheten" gick ut via radio och tv samt sms till berörda i området när rökutvecklingen ansågs vara som kraftigast, men blåstes av vid klockan 01.15.

– Det viktigaste nu är att få bort åskådare från platsen. Det finns en säkerhetsrisk på 300 meter, säger Gävleborgspolisens vakthavande befäl Tomas Sandin.

Vattenskyddsområde

Då brandplatsen ligger på ett vattenskyddsområde beslutades det att begränsa släckningsinsatserna i ett senare skede för att minimera miljöpåverkan i samråd med Gästrike Vatten.

Många personer i räddningsarbetet

Som mest har det funnits 30 personer och 12 enheter från räddningstjänsten på plats. Räddningscentralen Gävle har jobbat i stab, samt två yttre ledningsfordon har funnits på brandplatsen. Personal från Gävle, Sandviken, Skutskär och Ockelbo samt Bergby har arbetat med släckningen. Vid midnatt hade de flesta styrkorna återvänt till sina hemmastationer. Under insatsen upprätthöll beredskapen i Sandviken och Gävle av styrkorna från Storvik och Bergby.

Oklart vad som orsakat branden

Man vet ännu inte vad som orsakade explosionen, men det ska finnas flera gasflaskor inne i industrilokalen, samt tankade bilar och svetstuber.

Boende i Stigslund ombads att stanna inomhus, samt att stänga fönster och ventilation under kvällen och natten.

Röken ska även ha spridit sig till Gävletravet, där det under kvällen pågick tävlingar. Gävletravets stallchef Mathias Gustafsson uppskattade att cirka 800 personer fanns på plats under kvällens tävlingar.

– Det är inte aktuellt med evakuering i nuläget eftersom röken inte blåser in över travbanan, men vi håller koll på den och sker det förändring får vi se över det, sa han under kvällen till TT.

Under den tidiga fredagsmorgonen

Styrkan från Bergby bevakar brandplatsen under morgonen men inget släckvatten används på grund av hänsyn till vattenskyddsområdet.

Då tågtrafiken stått stilla under den initiala delen av släckningsinsatsen jobbar räddningstjänsten under morgonen med att få i gång all tågtrafik igen. Räddningstjänsten kommer att ta hjälp av GreenCargo som kommer att ställa en barriär mellan den drabbade byggnaden för att skydda det bortre av två spår. Detta för att fredagens tågtrafik ska rulla på med minimala förseningar, berättar räddningstjänsten.

Prognosen för hur länge spåravstängningen kommer att kvarstå är enligt räddningstjänsten svårt att bedöma, då bygganden inte är undersökt och antalet gasflaskor är okänt. Släckningsarbetet kan också dra ut på tiden eftersom inget släckvatten kommer användas med hänsyn till miljön.

Uppdatering 09.18:

Vid 7-tiden på fredagsmorgonen hade räddningstjänsten ett ledningsmöte och kunde då konstatera att det fortfarande pyr vid brandplatsen men att det efter omständigheterna ser bra ut.

– Taket har ramlat in på byggnaden och vi vet inte hur mycket gasflaskor och annat farligt som ligger under. Det är gasflaskorna som utgör hotet mot järnvägen, säger Johan Kallin Stropp, inre befäl på räddningstjänsten.

Tågen kan gå på ett spår för tillfället och enligt räddningstjänsten kommer det pågå som längst till måndag men den prognosen kan komma att ändras. Räddningstjänsten finns på plats under dagen för att övervaka situationen.

– Vi har personal på plats och sen får vi se hur avspärrningarna och bevakningen kommer fortgå eller om vi kan lämna över det till ägaren, säger Johan Kallin Stropp.

Det skedde initialt en explosion i lokalen och en till strax efter 22.30 under torsdagen men sedan minskade brandbelastningen och trycket på brandgaserna då taket rasade in.

Förutom gasflaskor ska det även ha funnits dynamit i någon av lokalerna vilket räddningstjänsten måste ta hänsyn till i släckningsarbetet.

– Vi diskuterar om vi ska dra bort takplåtarna om man kan se flaskorna och på det sättet påskynda det hela. Stå och bomba vatten nu gör vi inte för det är en vattentäkt, Gästrike vatten har avrått oss från det om vi inte måste, säger Johan Kallin Stropp.

Orsaken till branden är i nuläget okänt.

LÄS MER:

Explosionen påverkar tågtrafiken

Mer läsning