Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra miljoner från staten ger tillfällig lättnad

Regeringen skjuter till 10 miljarder kronor till kommuner och landsting inför nästa år. För Gävle kommun betyder det drygt 70 miljoner kronor och för landstinget Gävleborg 89 miljoner.

– Det underlättar vårt arbete, men räcker inte för att lägga en budget i balans, säger landstingsråd Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Regeringen skjuter till 10 miljarder kronor till kommuner och landsting för 2010 i den kommande budgeten. Statsbidragen höjs tillfälligt för att ”mildra effekterna av den ekonomiska krisen”.

Sammanlagt får kommunerna och landstinget i Gävleborg 297,3 miljoner till från staten. Om man räknar samman pengarna från vårbudgeten blir det 500 miljoner kronor till länet i så kallat konjunkturstöd och utökat statsbidrag för år 2010.

– De här pengarna gör det möjligt att säkra välfärden i kommuner och landsting. De är till för att tillgodose kärnverksamheten inom hälso- och sjukvården, skolans behov av personal, platser i särskilt boende och personal i äldrevården, säger Lennart Sjögren (KD), partisekreterare och kommunfullmäktigepolitiker i Gävle.

 

Hittills har landstinget Gävleborg drabbats värst av den ekonomiska krisen. Inför budgetarbetet för 2010 går organisationen in med ett förväntat underskott på 139 miljoner kronor. Landstingsråd Ann-Margret Knapp (S) välkomnar det tillskott på 89,2 miljoner som regeringens senaste förslag betyder.

– Det är bra att vi vet vad vi kan räkna med när vi går in i budgetarbetet. Men det täcker inte allt vi behöver så vi måste ändå jobba med att hitta effektiviseringar, säger hon.

Hon tycker att beskedet kom oväntat, med tanke på att regeringen tidigare har gjort uttalanden som pekat mot frysta statsbidrag inför nästa år.

– Samtidigt kunde man misstänka att det skulle komma något, eftersom det är valår, säger hon.

Var i verksamheten pengarna ska stoppas in kan hon inte uttala sig om, men säger att det finns ”många poster att titta på”.

 

För Gävle kommuns del är krisläget inte lika akut, men de minskade skatteintäkterna har gjort att ett generellt sparbeting på fyra procent, sammanlagt cirka 180 miljoner kronor, ligger på alla förvaltningar inför nästa år. De drygt 70 miljoner kronor som kommunen nu får tror kommunalråd Carina Blank (S) kan göra att man slipper gå fram med någon mer besparingsåtgärd.

– Det blir en tillfällig lättnad och det är vi glada för, men för att kunna uppfylla våra ambitioner hade vi behövt det dubbla, säger hon.

Pengarna vill hon tveklöst ska användas till skolan och tillägger att hon som nästa åtgärd från regeringen gärna vill se en satsning på ett kunskapslyft.

Mer läsning

Annons