Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrakostnader sänkte Billerud Korsnäs kvartalsvinst med 40 procent – "En besvikelse"

Billerud Korsnäs visar en rörelsevinst på 320 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015.
– En besvikelse. Vi har haft ett tufft kvartal, säger vd Per Lindberg i en kommentar till rapporten som presenterades på onsdagsmorgonen.

Annons

Han konstaterar att Billerud Korsnäs tappat volymer och drabbats av extrakostnader. Men samtidigt har flera fabriker slagit produktionsrekord.

– Affärsläget är tillfredsställande med stabil efterfrågan och stabila priser, och det lägre resultatet för fjärde kvartalet beror bara på interna faktorer, säger Per Lindberg i pressmeddelandet från skogsindustrikoncernen.

Rörelsevinsten på 320 miljoner är i linje med vad företaget meddelande för någon vecka sedan då det stod klart att produktionsstörningarna i slutet av året skulle sänka resultatet rejält.

Oväntade extrakostnader sänkte resultatet med över 40 procent.

– Vi är inte alls nöjda med fjärde kvartalets resultat och vi måste dra lärdomar av det, kommenterar Per Lindberg och tillägger att man därför senarelägger den planerade sista etappen av utbyggnaden av kartongmaskinen i Frövi.

Han är dock nöjd med utvecklingen inom bland annat affärsområdet Consumer Board där tillverkningen av vätskekartong vid fabriken i Bomhus i Gävle ingår.

Trots en svår leveranssituation så ökade affärsområdet volym med 6 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014.

Billerud Korsnäs har cirka 4 300 anställda och omsatte i fjol cirka 22 miljarder kronor. I fjärde kvartalet i fjol var omsättningen 5,2 miljarder, drygt en procent mer än året innan.

Under fjärde kvartalet 2014 var rörelsevinsten 460 miljoner kronor. För hela 2015 visar Billerud Korsnäs en vinst före skatt på 2,4 miljarder, att jämföra med 1,6 miljarder för 2014.

Vid Gävlefabriken jobbar knappt 1 000 personer.

Mer läsning

Annons