Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

F som i framför, framgång och Fastighetssnabben

/
  • Pär Gussman, HR-chef och Bengt Nises, vd, flankerar Linda Back, en av Fastighetssnabbens ungefär 70 medarbetare i Gävle.

Hur kan ett framgångsrikt företag upprätthålla vind i seglen? På Fastighetssnabben i Gävle tror man sig ha svaret.

Annons

Varje år sedan millennieskiftet utses 50 framgångsrika företag i Gästrikland. Några har en ständigt pågående prenumeration på en plats. Ett sådant företag är Fastighetssnabben. Dess främsta profil är de vita skåpbilar som snurrar runt på stan med ett stort rött F tecknat på sidan. Bokstaven är formad som om den ständigt är på väg, den liksom flyger fram – det gör företaget också.

Det som började 1978 med fastighetsskötsel är i dag ett företag med en hel palett av förvaltande uppdrag, verksamhet på elva orter, drygt 150 miljoner kronor i omsättning och runt 140 anställda.

– 2015 var jättebra, 2016 blir också bra, och framöver är det större chans att det fortsätter uppåt än att det planar ut, säger vd Bengt Nises.

Hans bror Sune Nises köpte företaget 1990, själv anslöt han år 2000 och nio år senare utökades ägarskaran med Malin Gustafsson och William Eriksson. Samtliga är operativa och engagerade vid huvudkontoret på Kanalvägen på Näringen. Verksamheten ligger nära ägarna och vice versa, ingen yttre auktoritet ställer krav, beslutsvägarna är korta. Det är förmodligen hemligheten.

– Absolut viktigast är ett närvarande ledarskap och vetskap vart man är på väg. Det skapar delaktighet, meningsfullhet och begriplighet, menar också HR-chefen Pär Gussman.

Hans entré i oktober var föranledd av Fastighets­snabbens geografiska expansion. Med medarbetare utspridda på orter från Uppsala till Kiruna, och möjligen två-tre nya orter söderut på väg in, har ett behov av en sammanhållande kraft uppstått. Han har haft liknande funktion i andra sammanhang, men gillar det han ser på sin nya arbetsplats. Det är särskilt ägarnas närhet han applåderar.

– Jag är bra på att delegera, att lägga över ansvaret på andra, men jag är nog sämre på att följa upp. Å andra sidan förväntar jag mig att alla ska klara sina uppgifter, säger Bengt Nises.

Förutom runt 15 bostadsrättsföreningar handlar det om kommersiella fastigheter. Trafikverket är företagets största kund och bidrar med 17 procent av omsättningen. Myndigheten är ett exempel på hur Fastighetssnabben växt geografiskt med sin kund, ansvarsområdet sträcker sig nu från Slussen till Vassijaure, Sveriges nordligaste järnvägsstation.

I dag är fastighetsförvaltning ett vidgat begrepp som förutom ren skötsel även omfattar bland annat teknik, energibesparing och ventilation. Företaget ansvarar även för ekonomisk administration och sköter bokslut och bokföring åt börsnoterade kunder.

Kommersiella fastigheter byter ofta ägare, där finns en balansgång. Ägarbyte kan innebära avslutat förvaltaruppdrag, eller plötsligt helt nya. I kundportföljen finns bolag som Fastpartner, NP3, Norrlandspojkarna, Kungsleden, Hemfosa, Hemsö och Luleå kommun.

– Det gäller att vara bäst för att behålla kundernas förtroende, säger Bengt Nises. Vi arbetar utifrån femårsplaner och nästa löper till 2020 med målet en årlig tillväxt på tolv procent. Men stabil ekonomi är alltid viktigare än ökad omsättning.

Mer läsning

Annons