Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kan omskäras – brist på kirurger

/
  • ”Egentligen står det inte i klartext i Koranen, men det finns ett uttalande från profeten Muhammed som säger att det är hälsosamt för muslimer att omskära sig. Genom ängeln Jibril, Gabriel, fick Muhammed det budskapet från gud. Omskärelsen ska ske så fort som möjligt, helst innan barnet blir två månader”, säger Intissar Mourad.
Foto: Catharina Sandström

Cirka 3 000 pojkar omskärs i Sverige varje år, varav minst 1 000 inom den offentliga sjukvården.
Landstinget Gävleborg har på två år bara utfört ett enda ingrepp. Bristen på kirurger gör att patienter hänvisas till en klinik i Stockholm.

Annons

Ulf Öhrvall, verksamhetschef för kirurgi, förklarar att omskärelse av andra än medicinska skäl inte är något som prioriteras i landstinget Gävleborg.

– Det är samma doktorer som tar hand om prostatacancer, blåscancer, njursten, njurcancer och utredning av blod i urinen. Vi har en brist i länet som helhet av urologer och en oerhörd mängd utredningar av patienter med blod i urinen och därför har vi svårt att hinna med.

Då blir friska pojkar som inte behöver det ingreppet inte föremål för prioritering eftersom det snarast är att jämföra med ett kosmetiskt ingrepp, säger han.

* svårt att får tillgång till sjukvården

* dyrt att anlita sjukvården

* dåligt bemötande av hälso- och sjukvården

* för lite kunskaper om riskerna

* att man tror att omskärelse är förbjudet i Sverige.

Priset för en omskärelse som inte har medicinska skäl varierar i de olika landstingen mellan 1 000 och 7 000 kronor. Landstinget Gävleborg tar 3 000 kronor.

Arbetarbladet berättade i går att två Gävlepojkar, 5 och 7 år, blev allvarligt skadade i samband med en olaglig omskärelse i en bostad Stockholm.

– Man får verkligen hoppas att det inte är någon som kände sig vilse i vården för det vore förskräckligt, säger Stefan Back, medicinskt rådgivare för landstingsledningen.

För ett par månader sedan hade han kontakt med en kvinna som ville låta omskära sin son i landstingets regi. Kvinnan vände sig till honom eftersom hennes familjeläkare inte ville skriva ut en remiss. När hon väl fick remissen saknades ett annat dokument.

– Hon stötte på problem med den faktiska hänvisningen som behövs till Stockholmskliniken. Jag hoppas att det redde ut sig, säger Stefan Back.

I Gävleborgs län ska den som vill ha en omskärelse utan medicinska skäl vända sig till sin vårdcentral. En läkare skriver då ut en remiss till kirurgmottagningen som ska meddela väntetid och upplysa patienten om möjligheten att utnyttja vårdgarantin och vända sig till ett annat landsting. Om ingreppet skulle bli dyrare är det landstinget Gävleborg som tvingas stå för beloppet över 3 000 kronor.

Mer läsning

Annons