Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få känner till nya landshövdingen

/

"Vem är det?". "För mig är han okänd?". "Jag har varit i fjällen med sonen". Så tycker politiker och andra om den nya landshövdingen för Gävleborg, Per Bill.

Annons

Åsa Wiklund Lång, (S), kommunalråd i Gävle:

– Jag ska villigt erkänna att jag inte känner till så mycket om Per Bill. Oddsen var ju låga på att den nya landshövdingen dels skulle vara man, dels tillhöra något av allianspartierna. Jag vet att han kommer från Uppsala. Som person har jag bara hört vad andra tycker om honom. Jag såg att Ardalan Shekarabi tyckte att det var en bra utnämning och hans omdöme litar jag på. Hur som helst ska det bli en trevlig bekantskap att göra. Gävle har höga förväntningar på nya landshövdingen.

Inger Källgren Sawela, (M), kommunalråd i opposition i Gävle:

– Jag har varit i fjällen med sonen några dagar så det här kom som en överraskning. Spontant känns det som ett bra val, en kunnig moderat som varit framträdande i riksdagsgruppen. Jag hälsar honom varmt välkommen till Gävleborg. Jag känner inte Per Bill personligen men har träffat honom ett par gånger både i Gävle och på någon rådskonferens. Mitt intryck är att han är seriös och duktig och brinner för företagande. Det behöver vi i länet.

Magnus Jonsson, (S), kommunalråd i Ockelbo:

– När jag direkt hörde namnet visste jag först inte vem det var, men sedan när jag googlade så kände jag såklart igen honom. Han är en meriterad politiker med lång och gedigen erfarenhet. Det var en snabb utnämning, så brukar det inte alltid vara. Naturligtvis ska Per Bill få bilda sig en egen uppfattning om länet men jag hoppas att han kommer att jobba vidare med arbetsmarknadsläget och företagarandan som Barbro Holmberg påbörjade och att relationen med de mindre kommunerna, som Ockelbo, kommer att vara lika god.

Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken:

– För mig är han okänd. Jag tycker att det är bra att landshövdingen utses snabbt så att det kan ske en bra överlämning och inte uppstår ett glapp. Viktigaste uppgiften är att företräda länet på ett positivt sätt. Barbro Holmberg är ett lysande exempel på hur en bra landshövding ska vara. Det är väl bra om man kan det statliga systemet och med gedigna erfarenheter från riksdagen så har man ju en erfarenhet där som kan vara bra att ha.

Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv:

– Jag känner inte Per Bill och vet inte hur han tänkt lägga upp sitt arbete. Länet behöver få bättre företagsklimat. Då är det viktigt att förenkla för företagsamma människor att starta, driva och utveckla företag. Det är viktigt att samarbeta med gemensamma mål så det blir förändring. Barbro Holmberg har varit oerhört lyhörd för företagen och företagarfrågor och jag hoppas att det goda arbetet fortsätter.

Pär Altan, Chef för Sandviks externa kommunikation:

– Vi ser fram emot att lära känna den nya landshövdingen och hoppas att han kommer på besök hos oss snabbt eftersom vi är största privata arbetsgivaren i länet. Vi ser också fram emot ett fortsatt gott samarbete precis som vi haft med Barbro Holmberg. Att ha en bra dialog och öppna kanaler är väldigt viktigt. Landshövdingen är ju också regeringens representant i regionen och då är det viktigt för oss att ha den goda relationen.

Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd i Hofors:

– Vem är det? Han är för mig en okänd person. Oavsett vem det skulle bli så har den nya landshövdingen verkligen något att axla efter Barbro. Jag har hört att många – så också jag – tyckt att hon har varit bra och gjort ett väldigt bra jobb. Landshövdingerollen är fortfarande viktig men har inte lika stor betydelse nu när vi bildat region.

Ann-Louise Kleen, ordförande i företagarföreningen i Sandviken:

– Jag har ingen uppfattning om honom. Jag har aldrig träffat honom. Barbro Holmberg har alltid varit duktig på att få regionen att synas och varit villig att vara med när vi bett henne. Den största uppgiften är att vara representant och träffa företagare och skapa mötesytor på olika sätt, både inom kultur och näringsliv.

Tomas Tobé (M), partisekreterare:

– Jag känner Per Bill väl från arbetet i riksdagen. Jag tror han kan göra stor nytta för vårt län. Han är väldigt engagerad och kunnig inom områden kring tillväxt. Det tror jag är stor fördel för Gävleborg. Han har tidigare arbetat mycket med näringslivsfrågor. Han har också god kunskap om både arbetet med riksdag och regering.

LÄS MER:

Elektronisk dansmusik om landshövdingen själv får välja

Han blir Gävleborgs nya landshövding

Skål och välkommen

LEDARE: Det blev Per Bill

Mer läsning

Annons