Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få Sofiedalsföräldrar kom på möte om rasism

Ett 30-tal föräldrar kom när Sofiedalsskolan bjöd in 800 föräldar till ett föredrag om rasism.
Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo berättade om bakgrunden till de högerextrema partier och organisationer som finns i Sverige i dag.

Annons

För några veckor sedan uppmärksammade Arbetarbladet ett bråk som inträffade på Sofiedalsskolan när tre elever från Steneberg med utländsk bakgrund kom dit för att äta lunch. Rektorn beskrev stämningen som hetsk med rasistiska inslag.

Sedan dess har skolan dragit igång en rad aktiviteter för att motverka främlingsfientliga tendenser.

– Vi har studiedagar och samtalshandledning med personalen. Vi jobbar särskilt med enskilda elever som har de här åsikterna. Men även med de elever som har helt andra åsikter, att de ska förena sig i det och aktivt arbeta mot främlingsfientlighet, säger Sofiedalsskolans rektor Pelle Åkermark.

– Vi försöker också se om vi kan få till något samarbete mellan elevrådet och näringslivet i Valbo, man kan tänka sig att det finns folk även där som är trötta på att Valbo ska framstå på det här viset, fortsätter han.

Måndagkvällens föreläsning är ett annat led i arbetet. Alla Sofiedalsföräldrar och en del personal har bjudits in. Den handlar framför allt om framväxten av högerextrema och invandringskritiska organisationer och partier i Sverige. Om allt från rena nazister till det etablerade partiet Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna är inga nazister, men för att förstå varför de säger och gör som de gör måste man titta på deras historiska framväxt, precis som man gör med andra partier, säger Alexander Bengtsson.

Han berättar om hur resterna av Europas sargade fascister hade ett möte i Italien i början av 50-talet. En av talarna var Per Engdal från Nysvenska rörelsen.

– Han säger i sitt tal att man ska sluta prata om ras och lämna rasbiologin och antisemitismen bakom sig, att det var alltför kopplad till Hitlers misslyckande. I stället pekar Per Engdal på att kulturer ska man inte blanda. Han kom att bli lite av en chefsideolog för den europeiska extremhögern, säger Alexander Svensson.

Rektorn Pelle Åkermark är riktigt besviken över uppslutningen.

Bara ett 30-tal föräldrar kom till föreläsningen trots att 800 var inbjudna och omkring 100 hade anmält sig.

Mer läsning

Annons