Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få sökande till engelska gymnasiet

/

Bara 15 elever i Gävle har Engelska skolans gymnasium som förstahandsval inför hösten.
Skolan erbjuder 120 platser.
– Jag skulle önska att vi kunde ha fått ut mer information om vårt gymnasium, säger rektorn Steven Hunter.

Annons

Den första genomgången av ansökningarna till gymnasiet i Gävle är nu färdig. Minskningen av elevkullarna har ännu inte nått gymnasiet, och den kommunala skolan tycks dessutom stå sig väl i konkurrensen när det gäller förstahandsvalen. Inga stora tapp syns, och räknas även nya program in ökar antalet elever jämfört med i fjol.

Polhemsskolans byggprogram har tappat i popularitet jämför med i fjol, men har fortfarande fler sökande än platser. Omvårdnadsprogrammet lockar också många, liksom hotell- och restaurangprogrammet samt teknikprogrammet med idrottsprofil.

Däremot har Vasaskolans omtalade spetsutbildning inom humaniora bara tre förstahandssökande till sina 30 platser.

Men rektorn Hans Hultin är inte orolig för att det ska bli för få elever för att programmet ska kunna starta.

– Vi hade inte räknat med så många fler sökande i det här läget eftersom det inte blev känt att vi får starta förrän för några veckor sedan. Vi kommer att använda våren till riktad information om utbildningen, säger han.

Totalt har 643 elever sökt ett program på Polhemsskolan i första hand, siffran för Vasaskolan är 335 och för Borgarskolan 284.

För en del av friskolorna är bilden något dystrare.

Trots att uppslutningen var stor när Engelska gymnasiet höll öppet hus i december har bara 15 elever från Gävle sökt något av deras program i första hand.

Som en tänkbar förklaring hänvisar rektorn Steven Hunter till att det varit svårt för friskolegymnasiet att få tillstånd att besöka kommunala niondeklassare för att informera om skolan.

– Ju mer information vi får ut, desto fler elever kommer att se oss som en intressant möjlighet. Sånt här tar tid, säger han.

Hunter påpekar också att om andra kommuner räknas med är antalet förstahandssökande 40-45.

Även för Thorén Business School märks ett minskat intresse. Skolan har 47 förstahandssökande till sina 95 platser. Det är bara drygt hälften av antalet i fjol.

Däremot ökar Gävle praktiska gymnasium och John Bauer gymnasiet. 60 elever hade valt Gävle praktiska i första hand. Det är en ökning med åtta jämfört med i fjol. John Bauer har elva fler förstahandssökande än förra året, totalt 127.

18 elever har Hästgymnasiet som sitt förstahandsval.

 

Mer läsning

Annons