Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket förlorade i AD

Livsmedelsarbetarfacket förlorade tvisten om bland annat påstådd kränkning av föreningsrätten på Gevalia i Gävle.

Annons

Arbetsdomstolen ger företaget rätt på alla punkter. I stället för att få skadestånd tvingas facket betala rättegångskostnaderna på närmare en halv miljon kronor.

 

I samband med de lokala löneförhandlingarna våren 2007 ville företaget veta vilka som var med i facket. Men fackklubbens förhandlare vägrade.Då gick företagsledningen ut med ett brev till cheferna där de uppmanades fråga de anställda om de ville att facket skulle förhandla för dem eller inte. De som ville neka facket att förhandla skulle säga till.

”Det gäller självklart alla som inte är medlem i Livs men det kan även vara medlemmar som inte vill att Livs ska förhandla för dem”, stod det i brevet som delades ut till ett 20-tal fackmed- lemmar.

Likaså skulle de säga till om de inte ville att facket skulle få veta hur mycket de tjänade.

Enligt Livs var det ett sätt att förmå fackmedlemmarna att inte utnyttja sin föreningsrätt.

Fackklubben hävdade att kollektivavtalet ger facket rätt att se lönerna även för de som inte är med facket.

Fackklubben fick sedan en lista med lönerna men där namnen på de oorganiserade var överstrukna. Därmed bröt företaget mot lönebestämmelserna, hävdade facket.Enligt Arbetsdomstolen, AD, hade facket fel och arbetsgivaren rätt.

Kollektivavtalet ger inte facket rätt att veta vad oorganiserade tjänar, menar AD, även om man medger att det skulle ge ett ”fylligare” förhandlingsunderlag.

Det var inte heller företagets syfte att uppmana fackmedlemmar att inte låta sig företrädas av facket i förhandlingarna, trots vad som stod i brevet, menar AD. Enligt företaget ville man bara veta vilka som var med i facket för att skydda de oorganiserades integritet och löneuppgifter.

– Jag är väldigt förvånad, säger Kenneth Ekberg, ordförande i Livs fackklubb på Gevalia, som vill vänta med närmare kommentarer tills han läst AD-domen i detalj.– Vi har under lång tid haft gott samarbete med de lokala facken. Den juridiska tvisten överraskade oss rejält. Vi är angelägna om att fortsätta med de goda traditionerna när nu spelreglerna har tydliggjorts, säger Anders Carne, informationsansvarig på Kraft Foods som driver Gevaliafabriken i Gävle.

 

Mer läsning

Annons