Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket känner besvikelse

/

– Även om vi visste att vi hade pressen på oss så kommer beslutet som en chock, säger Curt Lindström, ordförande i GS-facket vid sågverket.

Annons

Det jobbar 95 arbetare och ett femtontal tjänstemän vid sågverket och pelletsfabriken i Norrsundet.

Samtliga förlorar jobbet och nu börjar en intensiv tid med förhandlingar mellan ledningen och facket. Sågverket stänger i slutet av året. För de anställda kommer liknande insatser som vid nedläggningen av massafabriken att sättas in - med efterskydd från Trygghetsrådet och Startkraft.

– Det heter att produktionen ska fortsätta året ut. Men vad händer om några hittar jobb under tiden. Då kan det bli svårt att hålla verksamheten igång. Får man något för att man stannar kvar fram till stängning? Sådant behöver vi diskutera med ledningen.

Redan i april förra året kom signaler om att läget var allvarligt vid sågverket. Om inte produktionen förbättrades så var det fara för den långsiktiga överlevnaden löd budskapet från ledningen.

Snart ett år senare kommer beslutet om nedläggning.

– Vi som jobbar här har våra liv anpassade efter arbetet. Jag kan inte känna annat än besvikelse. Man hör berättelser om fabriker som läggs ned, folk som hittar nya jobb och att allt blir bra. Men det känns långt borta just nu, säger Curt Lindström.

Mer läsning

Annons