Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kräver mer pengar i de lokala förhandlingarna

Landstinget måste skjuta till mer pengar i de lokala förhandlingarna än de procentenheter som avtalet fastslår. Det menar Gunilla Nordström på Vårdförbundet.

Annons

– En stor del av pengarna kommer att gå till att höja lägstalönerna, men samtidigt säger avtalet att varje individ ska ha en löneutveckling beroende på erfarenhet och kompetens, säger hon.

Många av Vårdförbundets medlemmar är besvikna över de löneökningar som det nya avtalet slår fast: fyra procent 2008, tre procent 2009 och två procent 2010.

– De är besvikna med rätta om de bara tittar på procentsatserna. Men avtalet innehåller så mycket mer, och det viktiga är ju vad resultatet i lönekuvertet blir efter att de lokala förhandlingarna är färdiga, säger Gunilla Nordström.

Enligt avtalet ska någon som jobbat ett år inte ha lägre lön än 21 100 kronor i månaden.

Säg då att du har 100 sjuksköterskor som i snitt tjänar 22 000 i månaden, totalt 2,2 miljoner kronor. Om lönerna ska höjas i snitt med tre procent blir det en pott på 66 000 kronor. Skulle de fördelas mellan alla syrrorna blir det 660 kronor per person. Men om en stor del av pengarna behöver användas till att höja de som tjänar 19 000–20 000 kronor så att de kommer över 21 100, då blir det rimligen inte så mycket pengar kvar för att höja dem som jobbat länge och kanske tjänar 23 000–24 000.

– Men det finns skrivningar i avtalet som hindrar att det blir så. Det står exempelvis att det ska göras satsningar på specialistutbildade, samt att varje medarbetares yrkeskunnande, kompetens och erfarenhet ska ge utslag på lönen. Då kan man inte ha kvar en med 30 års erfarenhet på samma lön som en som jobbat ett år, då bryter man mot avtalet. Höjningen av lägstalönerna bör ge alla en skjuts uppåt, säger Gunilla Nordström.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark vill inte kommentera det resonemanget.

– Nu ska vi ju sätta oss ner och prata om hur vi ska fördela pengarna, det kan vi inte resonera om via media, säger han.

Han vill inte säga något om vad avtalet i slutänden kommer att innebära ekonomiskt för landstinget. Mer än att en procents löneökning innebär ungefär 10 miljoner kronor i ökade kostnader.

Mer läsning

Annons