Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill ha bort kontanter i bussarna

Hanteringen av kontanter är ett orosmoment för busschaufförer. X-trafik och Swebus tycker att det redan i dag görs en hel del för att minimera flödet av kontanta pengar i bussarna. Men Kommunal vill ha fler åtgärder.

Annons

Margareta Dahl, trafikchef för Swebus i Gävle, vill gärna ha bort all kontanthantering på bussarna i Gävle.

– Men vi kan inte fatta beslut om det själva, det är en fråga vi äger tillsammans med trafikhuvudmannen X-trafik, säger hon.

Lars Björling, marknads- och informationsansvarig på X-trafik, räknar upp en rad förändringar som redan gjorts för att minimera kontantflödet.

Dit hör sms-biljetter, automater på Rådhustorget där resenärerna kan köpa värdebevis, tilläggsavgifter för personer som betalar kontant ombord på bussen, möjligheten att köpa färdbevis på internet och utökat antal försäljningsställen.

– Vi har överlag försökt styra från betalning med kontanta pengar till köp av värdekort och periodkort, säger han.

Men enligt Ove Westman, ombud för Kommunal, är det fortfarande många som betalar kontant på bussarna, som väljer att köpa värdekort och ladda dem ombord på bussen.

– vi upplever det här som ett stort problem, säger han.

Enligt Ove Westman känner sig förarna ofta hyfsat säkra när de sitter i bussarna, skyddade av grinden. När de lämnar fordonet för att gå till rastlokalen eller byta med annan chaufför och har pengaväskan med sig är rädslan större.

Kommunal lämnade i går in en skrivelse till arbetsgivaren som kräver svar inom 14 dagar. Frågeställningen är vad som görs för att få kollektivtrafiken helt kontantfri.

Lars Björling medger att det inte är helt okomplicerat och vittnar om personer som kontaktat trafikupplysningen och vädjar om att även i fortsättningen få fortsätta betala med reda pengar.

– Men jag tror att det går att få bussarna kontantfria i framtiden. Nästa steg är att införa betalning med bankkort och det hoppas vi på att klara av innan årets slut, säger han.

 

Mer läsning

Annons