Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågeltvättare utbildas i Gävle

Medlemmar i Svenska Blå Stjärnan bjuds in till utbildning i fågeltvätt i Gävle. 48 personer ska i slutet av januari få en endagskurs i att rengöra oljeskadade fåglar.

Annons

Oljekatastrofen i Mexikanska Golfen har aktualiserat engagemanget för fåglar som skadas av utsläppen. I somras gav Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Svenska Blå Stjärnan och KFV, Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt, i uppdrag att ordna utbildning för 200 volontärer i landet.

Medlem i Blå Stjärnan

Nu är det Gävles tur. Kursen ges i två omgångar, under 29 och 30 januari, i Brandstationens lokaler mitt emot Centralstationen. Kravet för att få delta är medlemskap i Svenska Blå Stjärnan. Stefan Pettersson, en av de utbildningsansvariga, påpekar att det är ett stort plus om man varit med i organisationen en tid och redan innan lärt sig hantera fjäderfän.

Använder Yes diskmedel

Tvättningen sker med hjälp av vanligt Yes diskmedel.

– Man stoppar ner hela fågeln i ett kar där vattnet är lite varmare än fågelns kroppstemperatur, säger Stefan Pettersson.

Minst två personer, helst tre, hjälps åt för att fågeln ska hållas stadigt och vattnet kunna bytas. Varje fågel badas 10–20 gånger och proceduren är färdig när diskmedlet duschats av med vatten under hårt tryck.

Både olja och diskmedel måste avlägsnas noggrant för att fjäderdräkten åter ska bli vattenavstötande och det underliggande dunlagret värmeisolerande.

Mer läsning

Annons