Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska plastkort från Gävle kan gå till HD

Brotten begicks 2003. En nu 28-årig Gävlebo har dömts för bedrägeri och urkundsförfalskning och över en halv miljon i skadestånd.
Nu, fem år senare, finns det en chans att han på egen hand får Högsta domstolen att ompröva en del av domen.
– Jag vill inte bli dömd på lösa grunder, säger 28-åringen.

Annons

Det handlar om några hundra falska kontokort som tillverkades och såldes i Gävle 2003 och som kunde användas för att betala parkeringsavgifter. Grunden för förfalskningen var magnetremsan från ett OKQ8-kort och skadeståndskravet kommer från bensinbolaget.

I tingsrätten dömdes 28-åringen för grov urkundsförfalskning och medhjälp till bedrägeri, men i brist på ordentlig utredning ogillades skadeståndskravet. I hovrätten lade bensinbolaget fram nya handlingar och då gick även skadeståndskravet igenom.

– Det innebär ett skadestånd som jag aldrig kommer att kunna betala, och som påverkar hela mitt liv, säger han.

28-åringen har många invändningar mot rättsprocessen.

4 Den har tagit orimligt lång tid, ett antal rättegångar har skjutits upp på grund av sjukdom, med mera.

4 Varken åklagare, advokater eller domare har haft den it-tekniska kompetens som krävs för att bedöma brottsligheten, hävdar han.

4 Åklagarens bevisning håller inte. Ingen kan veta om de förluster bensinbolaget åberopar kommer från kort 28-åringen har tillverkat, eller från andra kort.

4 Han hävdar att han själv bara har tillverkat korten, men inte sålt dem. Det gjorde i stället hans dåvarande arbetsgivare. Men denne kom undan med en villkorlig dom och böter.

– Det finns många vittnen som kan intyga det, men de kallades inte till hovrättsförhandlingen, säger 28-åringen.

4 Han pekar också på personliga kontakter mellan åklagare, poliser och hans medmisstänkte som kan innebära en jävssituation.

Missnöjet med advokatens insatser gjorde att 28-åringen efter hovrättsdomen arbetade vidare på egen hand med ett överklagande till Högsta domstolen.

Att få en dom prövad i HD är svårt och ovanligt och att en privatperson lyckas med det utan juridiskt ombud torde vara unikt. Men nu under våren har det fötts ett hopp hos 28-åringen att det ska bli just så.

Hoppet finns i Riksåklagarens yttrande över överklagandet. Han ser gärna att Högsta domstolen prövar principfrågan om 28-åringens falska plastkort är en falsk urkund i lagens mening, eller inte.

Riksåklagaren är noga med att påpeka att han inte ifrågasätter domen som helhet. Men just i frågan om den magnetiska informationen på ett plastkort ska betraktas som en urkund finns inga tydliga prejudicerande tidigare domar, anser han.

– Riksåklagarens yttrande brukar väga tungt, men Högsta domstolen gör en helt egen bedömning om de ska ta upp målet eller inte, säger Stefan Johansson, handläggare hos Riksåklagaren.

Högsta domstolen gör också en självständig bedömning om man ska ta upp bara frågan om vad som är en urkund, eller om man vill ompröva hela domen.

– Om HD tar upp målet, måste jag såklart se till att skaffa en advokat igen, säger 28-åringen.

Mer läsning

Annons