Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fältrittklubben vädjar för sitt tak

/

Helge, åtta år, frustar lite och kikar nyfiket ut genom spjälorna i spiltan. – Han törs inte stå vid väggen, vattnet rinner rakt in, förklarar Carola Ekelund, en av medlemmarna i Gävle Fältrittklubb.

Annons

Innertaket är från 1906, det svarta yttertaket är visserligen yngre, men har snart 50 år på nacken. Det byggdes redan på 1960-talet. Nu regnar det in och stora bitar av taket riskerar att falla in. Nu slår Fältrittklubben larm.

– Det är ruttet alltihopa, säger Carola Ekelund.

Beräknad kostnad för att renovera taket är en miljon kronor. Pengar som inte finns. Klubben har inte medel att stå för en renovering själva, annat än för tillfälliga nödåtgärder. Förra sommaren rasade en del av taket in och medlemmarna fick sätta upp nya bräder i en del av stallet.

– Men det spelar ju ingen roll om vi byter innertaket. Eftersom yttertaket läcker så kommer det att bli samma sak igen, säger Carola Ekelund.

Klubben vädjar nu till kommunen om hjälp med att byta taket. De skriver i sin ansökan att personalen går med ständig oro för den fara som hästarna, de själva och alla besökare i stallet utsätts för.

– Det är ett akut läge. Annars får vi stänga anläggningen, säger Bernt Bergström, ordförande i Gävle Fältrittklubb.

Bosse Rickegård leder kommunens ridsportutredning. Han säger att Fältrittklubbens stallbyggnad inte är ett kommunalt bekymmer.

– De äger ju sin anläggning själva, så det är inte kommunens ansvar att rusta upp den.

Ridsportutredningen tillsattes för att satsa på ridsporten i kommunen, 80 miljoner kronor har avsatts för detta ändamål. Utredningen har kommit fram till två huvudprioriteringar. Prio ett är att bygga en ny anläggning till Ponnyklubben, byggnaden står nämligen på sankmark och måste ovillkorligen flyttas. Prio två är att bygga en tävlingsanläggning, och planerna just nu säger Lervik.

– De 80 miljonerna kommer inte att räcka till båda dessa prioriteringar. Och absolut inte till att rusta Fältrittklubbens stall, säger Bo Rickegård.

För tillfället pågår diskussioner mellan kommunen och Fältrittklubben om att verksamheten överflyttas till kommunen. I veckan ska kommunen besikta byggnaderna i Sofiedal.

– Vi har diskuterat hur vi ska åtgärda detta. Vi vill ju också att det ska fungera, säger Bo Rickegård.

Mer läsning

Annons