Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Lords hållbara livsstil gav mer pengar

/
  • MILJÖFAMILJ. Sofia och Martin Lord, med barnen Vilgot och Albin har trivts som pionjärfamilj för en hållbar miljö i Gävle.

Under ett år har 27 familjer i Gävle bytt glödlampor, åkt mindre bil, stängt av torktumlaren och sparat både på vår gemensamma miljö och sparat 90 000 kronor till sig själva. På söndagen träffades de i Hemlingbystugan för att sammanfatta.

– Det har varit riktigt roligt, säger Sofia Lord, en av deltagarna.

Annons

Gävlefamiljerna har ingått i kommunens projekt Hållbara familjer. De har varit indelade i fyra grupper med varsin inriktning: energi, mat, resor och återvinning och träffats ungefär en gång i månaden för att byta erfarenheter.

Familjen Lord, mamma Sofia, pappa Martin och Albin och Vilgot, fem och två år gamla har ingått i energigruppen.

– Det första vi gjorde var att byta ut alla vanliga glödlampor vi hade kvar till lågenergilampor, berättar Sofia.

Martin Lord tycker att de, liksom många andra av de deltagande familjerna, var ganska miljömedvetna redan innan. Men deltagandet i Hållbara familjer har ökat aktiviteten.

– Det har också blivit ganska mycket snack om miljö på jobbet och med andra som vet att vi har varit med om det här, säger han.

Mycket uppmärksamhet blev det också kring ”köpstoppet” under två veckor i februari som alla familjer deltog i. Då gällde det att inte köpa någonting utöver det som var absolut nödvändigt.

– Vi skrev i en blogg om hur det gick som jag skickade ut till alla på jobbet och det fick jag många kommentarer om. Bland annat om hur vi klarade ett barnkalas utan att köpa en massa prylar. Det var kul, säger Sofia.

Nu är det hållbara året slut för familjen Lord, men de är säkra på att de i fortsättningen kommer att leva mer energisnålt och miljövänligt än de gjorde innan.

– Vi har bytt glödlampor och satt in strömbrytare på alla apparater som står i stand by-läge. Men det viktigaste har vi bara börjat prata om än och det är att sätta upp solceller på huset. Det kommer vi nog att göra så småningom, säger Sofia.

Och femåringen Albin har under året skaffat sig full koll på hur soporna ska sorteras.

Familjen uppskattar också alla nya vänner de har fått bland de andra familjerna som de har träffat regelbundet under året.

Och på lördagen i Hemlingbystugan fick de veta att att deras arbete under året har lönat sig, både för miljön och för plånboken.

Mer läsning

Annons