Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen sover ute en gång i månaden

/

Att äta och sova utomhus kan vara minst lika spännande som att besöka en nöjespark eller ett vattenland.
Uteälskarna Karl och Sofia Lilja tältar minst en gång i månaden året om med dottern Iris, 15 månader.
– Vi vill ge henne den upplevelsen, säger de.

Annons

Himlen har öppnat sig över Dammsjön i Åmot. Det smattrar hårt mot tältduken. Men inne i tältet hos Karl, Sofia och Iris Lilja är det varmt och torrt.

Karl och Sofia brer ut liggunderlag och bäddar med sovsäckar och kuddar. Iris leker nöjt med en penna som hon hittat.

– Iris gillar att vara i tältet. Och eftersom det är avgränsat behöver vi inte oroa oss för att hon drar iväg. Vi ser henne hela tiden, säger Sofia.

Karl och Sofia, som båda är 38 år, är vana friluftsmänniskor och har sovit mycket ute i tält och vindskydd.

I januari förra året gick de med i facebookgruppen "Minst en utenatt i månaden" där medlemmarna, precis som det låter, sover ute minst en gång i månaden oavsett årstid.

De som är med lägger upp bilder och inspirerar varandra.

– Vi gick med för att vi tyckte att det lät kul. Sen kom Iris redan i februari, några månader för tidigt, så då blev det inte så jättemycket tältat på ett tag, berättar Karl.

Några gånger var de ändå ute när Iris var riktigt liten. Tältpremiären skedde på hemmaplan vid fyra månaders ålder och när hon var runt sex månader tältade familjen i Grövelsjön.

I år har de dock tagit sig an utmaningen att sova ute minst en gång i månaden – och varken snöoväder eller regnrusk har hindrat dem.

Sofia berättar att när de tältade i januari kom det två decimeter blötsnö under natten och i februari blåste det full storm. I mars var väderförhållandena bra men i april när de var i Åre var det smällkallt på nätterna även om dagarna var strålande soliga.

Den här kvällen i slutet av maj vräker regnet ner.

– Vi har faktiskt haft lite otur med vädret. Men egentligen kan det vara hur grinigt som helst utanför, för i tältet blir det som ett mikroklimat, säger Karl.

– Jag tycker att det är mysigt när det regnar. Och när det är 15 minusgrader och man ligger i sin varma sovsäck... Det är häftigt, säger Sofia.

De konstaterar att tältnätterna också kan göra att de uppskattar sina egna sängar hemma lite mer, att de gillar kontrasterna.

– Det som är väldigt skönt är också att Iris alltid brukar sova väldigt gott i tältet, säger de.

Karl och Sofia betonar att det går jättebra att leva friluftsliv tillsammans med barn.

Att ligga och mysa tillsammans, läsa böcker eller rita går precis lika bra i ett tält som hemma. Och när det klarnat upp finns mycket att upptäcka i naturen utanför.

En skillnad mot innan de hade Iris är dock mängden packning de har med sig när de nu åker ut och tältar.

– Det blir ju lite mer, leksaker, särskild mat och så. Man får tänka till liten innan man ger sig ut så man inte glömmer något.

Och även om familjen har tältat med Iris i både fjällen och Hälsingland så håller de sig mer i Gästrikland än förr.

– I dagläget är det svårare att åka bil än att sova i tält med henne. Vi tänkte åka söderut i sommar men vi får se hur långt vi kommer, säger Sofia.

Mer läsning

Annons