Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjens glädjebesked efter namnkrånglet – nu blir det julfirande på Irland

/
  • Naomi och Jimmy Farragher Morén kan se fram emot att fira jul på Irland med sonen Robin.

Familjen Farragher Morén trodde inte att specialansökan till Skatteverket skulle gå igenom.
Men på torsdagen kom glädjebeskedet – och nu väntar julfirande på Irland.
– Nu ska vi fixa pass till Robin, säger Jimmy Farragher Morén.

Annons

Det är snart tre månader sedan Arbetarbladet skrev om den minst sagt invecklade situation som familjen Farragher Morén befunnit sig i.

LÄS MER: Namnlag kan stoppa familjens Irlandsresa: "Helt bisarrt"

Nu har allt ordnat upp sig – och Jimmy, 33 år från Gävle, och Naomi, 32 år, kan se fram emot att resa till Irland med sonen Robin, som föddes den 31 juli i år.

En specialansökan, som en jurist formulerade till Skatteverket, blev räddningen och Robin heter nu precis som föräldrarna Farragher Morén.

Med hänvisning till irländsk namnlag har Naomi fått tillbaka Farragher Morén som fullständigt efternamn även i Sverige (Farragher stod tidigare som mellannamn i Sverige) och tack vare denna förändring har nu även Robin fått dubbelt efternamn – något som den svenska namnlagen egentligen inte tillåter sedan drygt 30 år tillbaka.

– Det var en kompis till Naomi som vi tog hjälp av. Vi trodde inte på det själva, men det var inga problem att få ansökan att gå igenom, säger Jimmy Farragher Morén, som belåtet tog emot beskedet på torsdagen.

Enligt Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, hade familjen ingen anledning att hoppas på för mycket. "Eftersom barnet är svensk medborgare är det den svenska namnlagen som gäller och jag tror därför inte att ansökan går igenom", sa hon till Arbetarbladet innan ansökan skickades in.

– Det visar tydligt att dom inte har koll själva. Dom säger att det inte ska gå igenom, men så löser det sig ändå. Jag tror mycket beror på vilken handläggare man får, man får olika besked beroende på vem man pratar med. Så var intrycket i det här fallet där vi har haft kontakt med fyra-fem experter när det gäller namnfrågor, säger Jimmy och fortsätter:

– Sedan är det lite roligt när man tänker hur mycket man litar på myndigheter. Man har stor tilltro till dom och tänker att det dom gör är rätt eftersom det finns tydliga regler. Men det här visar hur lynnigt det kan vara.

Nu ska Naomi och Jimmy fixa pass åt Robin – och sedan blir det julfirande på Irland.

– Vi har inte bestämt när vi åker dit. Vi nöjer oss så här så länge, säger Jimmy.

Och Robin är glad?

– Han fick också beskedet i dag och han såg glad ut, haha.

Mer läsning

Annons