Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge hamnade i slagsmål när hans medicin togs bort

En 23-åring man blev av med sin adhd-medicinering när han togs in på anstalten i Gävle.
Det ledde till att han fick problem, kom i slagsmål och var tvungen att omplaceras.
Nu har Kriminalvården anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

– Han har lidit en klar patientskada och då är vi skyldiga att anmäla, säger Lars Håkan Nilsson, som är medicinsk rådgivare på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping.

Den 23-årige mannen häktades i januari misstänkt för brott och eftersom han ville ha behandling för sina missbruksproblem placerades han senare på Gävleanstaltens särskilda behandlingsavdelning. Mannen har också adhd och för det har han medicinerats med det centralstimulerande medlet Ritalin. En behandling som hans läkare ansåg skulle fortsätta och som tycktes ha positiv effekt.

Men läkaren på Gävleanstalten tog bort medicinen med motiveringen att den inte var tillåten på avdelningen.

23-åringen blev då snabbt sämre, tappade motivationen och hamnade i slagsmål. Det ledde till att han åter tvingades avbryta sin beorendebehandling och omplacerades till en annan anstalt.

Kriminalvården har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria då man anser att mannen lidit skada av att läkaren drog in medicineringen.

Man vill också ha utrett vad som egentligen gäller i dessa fall.

– Vi vill ha det belyst. Inom Kriminalvården har vi sett positiva effekter av den här medicineringen, säger Lars Håkan Nilsson.

Mer läsning

Annons