Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för konsulten som visade upp bostadsprojektet vid Gavlehov…

/
  • Stig Henriksen, som i somras kallade sig Stig Erlend, döms till fängelse i Nordnorge.

Konsulten som var ansiktet utåt för bostadsbygget vid Gavlehov i Gävle döms till fängelse för grova ekonomiska brott.
Åklagaren hade krävt fyra års fängelse men tingsrätten i norska Nord-Troms tingsrätt friade honom på flera punkter och nöjde sig med åtta månaders fängelse, varav hälften villkorligt.

Annons

Stig Henriksen framträdde i somras när fastighetsbolaget RSS Nordic visade planerna på att riva Estraden och bygga ett nytt bostadsområde vid Gavlehov i Gävle. Då, i somras, kallade han sig Stig Erlend.

Han åtalades nyligen för bedrägeri i Nordnorge och kopplades bort från byggprojektet.

Läs också: Han anklagas för bedrägeri.

"Inga kommentarer", sa han till Arbetarbladet när vi ringde upp honom för drygt en månad sedan och hörde vad han tyckte om åtalet.

Enligt åtalet i Nord-Troms tingsrätt skulle han bland annat ha använt ett lån på 17,5 miljoner norska kronor till ändamål som han inte hade fått bankens fullmakt att göra. Henriksen tillbakavisade alla anklagelser.

Han frias när det gäller lånet på 17,5 miljoner kronor. Tingsrätten menar att det inte kan bevisas att Henriksen använt lånet på ett sätt som strider mot lagen, att han lurat eller vilsefört banken.

Men på två punkter fälls han. Och de brotten anses vara så pass grova att Henriksen döms till fängelse. Han ska dessutom betala 795 000 kronor till norska staten.

Det gäller bland annat ett lån på en miljon kronor som togs av ett bolag där han var styrelseordförande. Han plockade ut pengarna och lade in dem i andra bolag som han ägde. På det sättet gjorde han sig skyldig till trolöshet mot huvudman.

"Ibland har man lite osis", sa Sven Eriksson, styrelseledamot och delägare i RSS Nordic Development som äger fastigheten där Estraden ligger, när han kommenterade anlitandet av Henriksen.

Han betonade samtidigt att de rättsliga turerna kring den norske företagaren inte har betydelse för byggplanerna.

"Han har ingen ägarkoppling och har varit en konsult som utvecklat de här projekten. Vi har flera som jobbar på liknande sätt, som f-skattar", sa Sven Eriksson till Arbetarbladet i slutet av januari.

Förhandlingarna i Nord-Troms tingsrätt pågick i nästan en månad. Henriksen nekade till alla anklagelser.

Läs också: Så presenterade konsulten bostadsbygget vid Gavlehov.

Mer läsning

Annons