Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för stort bankomatbedrägeri

(Ny version) Tre män hade en sagolik natt med ett stulet kontokort i april förra året. Kortet var spärrat men ett fel hos banken medgav ändå obegränsade uttag. Efter 236 bankomatbesök hade de flera väskor fulla med pengar, sammanlagt 1 544 000 kronor.

Annons

En kvinna fick sitt Mastercard stulet ur en låst bil i Högbo bruk 6 april 2009. Kortet var inte kopplat till något konto, och hon spärrade det omedelbart. Det fanns inte heller någon kod tillsammans med kortet när det stals.
Ändå lyckades tjuven och hans medhjälpare under en natt ta ut en och en halv miljon från bankomater i Gävle, Uppsala och flera orter i Hälsingland.
Just den natten fanns ett fel i banken SEB:s säkerhetssystem. Det gick att ta ut obegränsade mängder pengar med vissa kort. Vilken kod som helst fungerade, även på spärrade kort.
Den bestulna kvinnan fick senare ett krav från banken på hela summan, och fick anlita en jurist för att få banken att släppa kravet.
Om inte en uppmärksam person i Kilafors blivit misstänksam mot en man som tog ut pengar med uppfälld huva och solglasögon hade bedragarna kanske klarat sig. Han filmade mannen och hans bil. Med hjälp av filmen kunde polisen hitta både den mannen och hans två medhjälpare. Deras mobilsamtal och uppkopplingarna mot master visade att de haft kontakt med varann, och befunnit sig där uttagen skedde.
Polisen har massor av övervakningsfilmer från uttagen, men männen är alltid maskerade med huvor och solglasögon.
42-åringen från Sollefteå som misstanks för kortstölden har också pekats ut på en fotokonfrontation ut av en servitris i Högbo som såg honom samma dag som stölden.
42-åringen dömdes på torsdagen av Gävle tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri. Hans båda medhjälpare, skrivna i Södertälje, som tog över kortet efter honom fick ett år vardera för samma brott.

Mer läsning

Annons