Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny Mae tror på kraften i magin

/
  • ”Allting sker av en mening”, säger Fanny Wedmark.
  • Matsalen i Poppens gamla pensionat i Linghed.
  • Fannys vackra vintageklänning som hon brukar ha på scen och en dramatisk cape.
  • ”Fanny Mae and The Dynamite Believers är ett band som pratar utifrån hjärtat på alla sätt. Vi både skrattar och gråter med vår publik”, säger Fanny Wedmark.
  • I augusti förra året köpte Fanny och hennes sambo Olof Poppens gamla pensionat i Linghed.
  • Vargen symboliserar frihet och styrka. Första EP:n på tre år.
  • Fanny Mae and The Dynamite Believers består av Isak Skelander, Pontus Håkansson, Olle Tjern och Fanny Wedmark.   FOTO: Räven

Fanny Wedmark förlorade sin lillebror i en bilolycka och blev själv svårt sjuk i cancer, men hon har alltid hämtat styrka i musiken. I förra veckan släppte hennes band Fanny Mae and The Dynamite Believers en ny EP, och till sommaren väntar en turné.
– Den här skivan handlar om att vara glad och stark, säger hon.

Annons

Fanny Wedmark, eller Fanny Mae som hon också kallas, har alltid hållit på med musik. Redan som tolvåring gjorde Fanny och hennes storasyster ”en Johnny Cash”, de spelade på fängelser runt om i Sverige. Hon har också varit med i Gävlebandet Monastir, som bland annat var på turné i Japan.

Men sedan några år tillbaka är hon sångerska i bandet Fanny Mae and The Dynamite Believers. Deras musik är en blandning av 1930- och 1940-talskabaré, cirkus och swing.

Magi, saga och fantasi är återkommande ord när hon ska beskriva band­ets dynamik. Och när hon pratar om ”mina pojkar” är det medlemmarna i bandet hon menar: Isak Skelander, gitarr, Olle Tjern, trummor, och Pontus Håkansson på bas. De kommer alla ursprungligen från Gästrikland.

Läs mer: Nu bjuder Olle in till sitt vardagsrum

– Vi är ganska flummiga, inget strukturerat band, utan vi spelar från våra hjärtan. Vår röda tråd är en sagoberättelse som handlar om sorg och glädje. Jag är fascinerad av sagor för det är ett sätt för oss människor att få leva i en parallell värld utan att bli galna.

Fanny Wedmark ser faktiskt ut som Snövit, med hår svart som ebenholts och hy vit som snö.

Berättelsen om hur Fanny Mae and The Dynamite Believers bildades 2008 har också något av ett sagoskimmer över sig. När Fanny lärde känna gitarr­isten Isak hade hennes bror precis dött i en bilolycka i Kungsgården 2007.

– Jag var på en fotografering, det var bara några dagar efter Patriks död. Jag var helt svartklädd och hade på mig stora svarta brillor för att dölja att jag grät. Isak satt där och spelade munspel och vi började prata. Vi blev som syskon på en gång och fick en jättefin relation. På något sätt var det som att en bror gick och en annan kom ...

En tid senare, när de gick på en seans, tog Isak med sig sin kompis Pontus.

– Under seansen blev det mycket fokus på oss tre, mediet sa flera gånger att hon såg musik runt omkring oss, trots att det var första gången som vi träffades alla tre.

Om det berodde på spådomen eller inte är oklart, men de började spela på gatorna i Gävle och sedan kom Olle med av en slump. Bokningarna rullade in, de fick kontrakt med skivbolaget Enviken Records.

Läs mer: Tillbaka till Gävle för att spela

Men bara två år efter broderns död fick Fanny veta att hon hade drabbats av äggstockscancer. Då var hon 24 år.

– Jag fick fruktansvärt ont i magen och började kräkas. Pojkarna i bandet skjutsade in mig till akuten i Gävle efter en middag.

Hon var tvungen att genomgå flera operationer, men fortsatte ändå med musiken. Bandmedlemmarna fanns där för henne under hela sjukdoms­tiden.

– Varje gång jag såg deras nyllen i det där runda dörrfönstret till mitt sjukhusrum började jag skratta. Jag hade opererat magen många gånger och hade ett stort ärr på magen, så det gjorde jävligt ont. Sjuksyrrorna stod ibland och höll en kudde mot min mage när jag skrattade som mest. Men skrattet och kärleken räddade mig.

– Vi i bandet har en historia tillsammans som binder oss samman resten av livet.

Under den här tiden drabbades Fannys familj även av flera dödsfall.

– Familjen smalnade av och vi för­lorade många under bara några få år. Strax efter min bror dog min farmor, mormor, morfar, två av mina farbröder och en nära vän. Det var fruktansvärt tungt. Då inser man vilken styrka man har både mentalt och fysiskt, även om man klappar ihop totalt. Man sopar ihop sig själv och stiger upp igen, men med många fler pärlor inombords. Jag ser mig själv som ett kalejdoskop, när man skakar och vrider kan man se olika färger och mönster. Alla människor är så, vi har våra mönster och ibland hittar man nya.

I dag är Fanny frisk från cancern. Läkarna sa att hon troligen aldrig skulle kunna bli gravid men Fanny överbevisade dem, två gånger. Hon är mamma till Nils och Signe.

– Magi är en del av mitt liv. För mig är magi oförklarliga ting som sker av glädje. Jag har lärt mig att vara öppen för att saker inte alltid kan förklaras.

Sedan augusti förra året bor Fanny Wedmark med sambo och två barn i de trolska skogarna i Linghed, en by i Dalarna. Där driver hon Poppens, ett pensionat med anor från mitten av 1800-talet, och Fanny May Beauty Spa samt catering. Sambon Olof är fotograf och har företaget Rävens film och foto.

De lämnade sin drömtrea på Kungsholmen i Stockholm för att flytta in i den stora, röda tvåvåningsbyggnaden.

– När vi väntade vårt andra barn började vi leta efter hus. Men vi hittade inte det typ av hus vi ville ha i Stockholm, inte inom vår budget. Då lade en vän upp en bild på det här huset på Facebook och berättade att det snart skulle bli till salu. Vi nappade på en gång. När vi åkte hit till julen hade det inte snöat alls i Stockholm, men här dalade snöflingorna vackert.

Hon anser att Linghed är en perfekt plats att driva företag på, i trakten finns gott om småföretagare.

– Här finns berg, skog och vatten. Jag tror att den vackra miljön inspirerar människor till att vara kreativa. För min familj är det här våra drömmars stad för här kan vi jobba med det vi vill och utveckla både landsbygden och oss själva.

Nu kan de inte tänka sig att bo någon annanstans.

– Huset är byggt på ett speciellt sätt med olika vinklar och vrår, det är byggt efter slagrutor vilket passar mig väldigt bra.

Den röda sammetssoffan i matsalen är placerad på en positiv energilinje.

– Jag sitter asskönt där. När jag ammade Signe satt jag alltid i soffan, det gav mig så mycket energi. Och katt­erna älskar att sova i soffan.

Se deras nya video: Fanny Mae and The Dynamite Believers - My Howl

Mer läsning