Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får full lön trots att hon inte deltar i riksdagens arbete

Sedan riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) lämnade sitt parti i höstas har hon inte deltagit i riksdagens arbete. Trots det kan hon få ut mer än 3,5 miljoner i inkomstgaranti.

Annons

Margareta Larsson från Gävle tog en time out från Sverigedemokraterna i september. Det var i protest mot hur gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof ledde partiet under tiden Jimmie Åkesson var sjukskriven.

Hon blev då riksdagens enda så kallade politiska vilde. Sedan dess har riksdagen hållit 191 omröstningar. Men Margareta Larsson har inte deltagit i en enda av dem, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Men som alla andra ledamöter får hon en månadslön på 62 400 kronor. Eftersom att hon är över 50 år har hon rätt till inkomstgaranti enligt det gamla systemet.

Det betyder att hon kan sitta kvar i riksdagen ett år till, och därefter få ett års full lön på 800 000 kronor. Året därpå har hon rätt till två tredjedelar av lönen.

Behåller hon sin riksdagsplats fram till riksdagsvalet 2018 kommer hon ha fått 3,5 miljoner i ersättning för sitt arbete sedan 2010.

Mer läsning

Annons