Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ingen ränta - förlorar 30 miljoner

/
  • gävle hamn. Enligt avtalet skulle Gävle kommun stå för 86 miljoner och staten för 173 miljoner av den totala kostnaden för muddringen av  gävle hamns inseglingsränna.

Gävle kommun får ingen ränta på de pengar man lånar ut till staten för att muddringen av hamnens inseglingsränna skulle komma igång tidigare.

Det betyder att projektet kan bli mer än 30 miljoner dyrare än förväntat.

Annons

I oktober 2009 tecknade kommunen ett medfinansieringsavtal med dåvarande Sjöfartsverket om muddringen av farleden in till Gävle hamn. Enligt avtalet skulle Gävle kommun stå för 86 miljoner och staten för 173 miljoner av den totala kostnaden för projektet.

Men kommunen skulle även förskottsbetala statens andel, vilket var en förutsättning för att farledsprojektet kom igång nu i höstas. Uppräknat till 2011 års kostnadsnivå handlar det om 185 miljoner kronor.

Enligt det gamla avtalet skulle kommunen få tillbaka alla pengar de får ligga ute med, plus ränta, men sedan Sjöfartsverket gått upp i den nya myndigheten Trafikverket visar det sig nu att det inte är möjligt. Regeringen tillåter inte statliga myndigheter att göra ränteutbetalningar.

När det gick upp för Gävle kommun gick kommunalråd Carina Blank (S) och oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) ihop och skrev ett brev till regeringen för att få klarhet i vad som gäller.

Trafikverket har nu tagit fram ett nytt avtal för förskottsbetalningen där räntekostnaderna inte är täckta.

– Enligt lagen har vi inga möjligheter att utge ränteersättning för förskotteringen, säger Kenth Nilsson på Trafikverket som har skrivit avtalet efter samråd med regeringens näringsdepartement.

Förskottsavtalet ska inom några veckor skickas till kommunen och regeringen för godkännande.

Mer läsning

Annons