Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänstenkan bli sämre

Ett förslag från X-trafik gällande färdtjänsten innebär en rad försämringar, särskilt för resenärer i Gävle och Sandviken. Tekniska nämnden ser mest nackdelar med förslaget.
– Vi vill inte ha en försämring av färdtjänsten. Vi är solidariska med de äldre som behöver färdtjänst, säger Inger Schörling.

Annons

I går diskuterade tekniska nämnden X-trafiks förslag till gemensamma anvisningar för färdtjänsten i hela Gävleborgs län. Ett förslag som innebär flera försämringar för resenärer i Gävle och Sandviken om reglerna blir desamma som på landsbygden i Hälsingland.

– Vi vill ha det som det är i dag. I vårt remissvar väger vi in nackdelarna med det här förslaget, säger tekniska nämndens ordförande Curt Nygren (S).

Bland annat föreslås att man inte ska kunna åka efter klockan elva på vardagkvällar, att man normalt inte ska få passera kommungränsen, att avresetiden kan ändras mer och att man måste beställa längre i förväg.

– Senast färdtjänsten var på tapeten höjde vi taxan och fick bättre kvalité, säger vice ordförande Inger Schörling (MP).

De fördelar som de ser med förslaget är att om en färdtjänstkund bor i Gävle men har sommarstuga i Järvsö så får man service på samma sätt där.

X-trafiks förslag är nu ute på remiss så att alla kommuner och en rad organisationer kan komma med synpunkter. Sedan ska förslaget arbetas om och till sist väljer varje kommun om de inför de nya reglerna, rimligen om drygt ett år.

Mer läsning

Annons