Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga lockpriser

/
  • Kan bli dyra erbjudanden. ”Till julen är det många som handlar med hjärtat i stället för med hjärnan”, säger Tina Häggmark, kommunikatör på kronofogden.

Kronofogden varnar för att julklappsköpen kan bli en skuldfälla. Att köpa nu och betala sen.

– Allt fler handlar för pengar man inte har, säger Tina Häggmark, kronofogden.

Annons

I år förväntas vi handla julklappar och julmat för 4 800 kronor per person. Många handlar för betydligt mer. Samtidigt ökar hushållens skulder. Svenskarnas samlade kontokreditskuld har ökat med över 50 procent (till över 22 miljarder kronor) under de senaste tre åren enligt Statistiska centralbyrån.

Fler ärenden efter jul

På kronofogden märker handläggarna varje år en topp av ärenden ett par månader efter julens inköp. Och antalet ärenden ökar för varje år.

– Julhandeln spår försäljningsrekord varje år, så även i år. Och utbudet av krediter ökar. Till julen är det många som handlar med hjärtat i stället för med hjärnan, säger Tina Häggmark, kommunikatör på kronofogden.

Kredianvändandet ökar

Enligt kronofogden använder sig svenskarna allt mer av olika krediter.

– Hela samhället genomsyras av detta. I dag är det också mer accepterat än förr att köpa nu och betala sedan, säger Tina Häggmark.

I stället för att låna till julinköpen råder Tina Häggmark svenskarna att försöka hitta ett annat fokus än köpandet.

Inte kul att betala i sommar

– Det kanske inte låter så roligt, men det är inte heller så roligt att betala i sommar för det som du köpte i jul. Umgås i stället, ta hand om varandra.

Även på Konsument Gästrikland har personalen farhågor om att konsumenterna förköper sig för pengar de inte har. När det gäller elektronikprylar, särskilt tv-apparater, märker konsumentvägledarna att butikernas kampanjer hårdnar just vid jul, men även vid idrottsevenemang som VM och OS.

– Det är väldigt regelbundet, säger Kristina Fält, Konsument Gästrikland.

Kristina Fält vill varna för de ”räntefria” lån som kedjorna erbjuder. Ofta marknadsförs lånen som räntefria, vilket är långtifrån samma sak som kostnadsfria.

Extra avgifter

– De är oftast inte alls räntefria. De lägger på uppläggningskostnad och aviseringsavgifter.

Och det gäller att betala avgifterna i tid. Annars kan ett ”räntefritt” lån bli mycket dyrt.

– Många företag som lånar ut pengarna har som affärsidé att kunderna ska missa betalningen. Då kan räntan bli skyhög. Det är det långivarna tjänar sina stora pengar på.

Mer läsning

Annons