Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt flak ratades

/
  • Lastbilen som studenterna betalat 11 000 kronor för var inte tillräckligt säker, tyckte både studenterna och polisen. Dessutom var den smutsig av gamla spyor från tidigare studentkörningar. Nu försöker de få tag i ägaren för att få tillbaka pengarna.

En åkare som kört upp med sin lastbil ända från Stockholm för att skjutsa studenter i Gävle fick åka hem med oförrättat värv. Studenterna tyckte att transporten verkade osäker och polisen höll med.

Annons

Att skjutsa runt firande studenter på ett lastbilsflak verkar vara ett lukrativt uppdrag. I stället för att köra grus med sin grusbil åkte Stockholmsåkaren på torsdagen till Gävle för att köra runt avgångselever från gymnasiet på gatorna i centrum.

Men det blev ingen färd. När de nyblivna studenterna skulle kliva ombord på lastbilsflaket vid Konserthuset fann de anledning att ifrågasätta säkerhetsanordningarna. I stället för fasta skyddsräcken hade åkaren satt upp tre spännband.

– Det var studenterna själva som påkallade vår uppmärksamhet. De tyckte inte det var okej att åka med, berättar vakthavande befäl hos Gävleborgspolisen.

Polismännen som tittade till transporten hade stor förståelse för studenternas tvekan.

– Föraren hävdade att han tidigare kört runt studenter i Stockholm utan att polisen där haft några synpunkter. Men vår tolkning av Transportsstyrelsen regler är att spännband inte kan jämställas med fasta skyddsräcken. Det här verkar vara lite lycksökeri.

Eftersom lastbilschauffören inte hann köra i väg innan han blev stoppad begick mannen inget trafikbrott. Men lite snopet tyckte han förmodligen det var att behöva återvända till Stockholm i ogjort ärende.

Mer läsning

Annons