Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre återfall i brott efter behandling mot missbruk

Färre fångar återfaller i brotts- lighet sedan de genomgått behandling mot missbruk
i fängelset. Det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet. Men fler borde få del av missbruksvården anser Brå.

Annons

Sedan 2002 driver Kriminalvården på regeringens uppdrag en särskild satsning på missbruksvård i fängelset.
Brottsförebyggande rådet, Brå, har utvärderat satsningen för att se om vården har någon effekt på missbrukarnas återfall i brott.Resultatet visar att hälften av de interner som fick behandling hade återfallit i brott ett år efter frigivningen.
Bland de som inte hade genomgått vård återföll 58 procent i brott.


Om man tittar på vilka som fick en ny fängelsedom är skillnaden ännu större, 11 procent mindre bland de som gick i behandling.
– Det finns en mycket stark koppling mellan kriminalitet och droger, och därför vill vi söka upp missbrukare, identifiera och motivera dem till ett liv i nykterhet. I Brå:s rapport ser vi också att det mest verksamma är om vi sätter ut folk i vård eller utslussning i slutet av deras vistelse. Det är kombinationen av det som vi ser lyckas, säger Svante Lundqvist, regionchef för Kriminalvården i region Nord.Resultaten är bäst för män över 30 år, som har fullföljt behandlingen och varit inskrivna minst 4,5 månad. Det samma gäller personer som har fått avtjäna slutet av sitt straff i en vårdvistelse, i ett slags övervakat boende med kontinuerlig behandling.
– Det här har vi haft på känn för vi får rapporter från klienter, men vi har inte haft några siffror på det. Det är glädjande att det ger resultat, säger Benny Persson, avdelningschef på Gävleanstalten. Kriminalvården lägger 100 miljoner kronor på vårdvistelser varje år och har ramavtal med 282 vårdgivare i hela landet.


Brå konstaterar i sin rapport att kriminalvården är på rätt väg när det gäller insatser för narkotikamissbrukare på anstalter, men att mer kan göras.
Fler borde få avsluta med en vårdvistelse och fler borde få del av behandlingarna.

Mer läsning

Annons