Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brevlådor och tidigare tömning

/
  • Distriktschef för Posten.  ” Vi sparar både pengar och på miljön med färre lådor”, säger Lars Lindbäck.

Brevlådorna ska bli färre och tömmas tidigare.

– Vi kör ganska långa sträckor för att tömma alla lådor. Vi sparar både pengar och på miljön med färre lådor, säger Lars Lindbäck, distriktschef för Posten.

Annons

Från och med 14 september minskar antalet gula brevlådor i Gävle från 194 till 176.

– Vi tar bort de lådor som det nästan aldrig är någon post i. Brevlådorna ska finnas där det rör sig mycket folk, till exempel vid köpcentrum. De brevlådor som vi har vill vi att det ska vara post i, säger Lars Lindbäck, distriktschef för Posten i Gävle.

Varje brevlåda som tas bort får från och med måndag en dekal med information om var de närmaste lådorna ligger samt vilken tömningstid det är på dem.

– Volymmässigt har vi ett brevtapp på ungefär sju eller åtta procent i år till skillnad från förra året. I Gästrikland postas det ungefär 20 000 brev per dag.

Det kommer även att bli tidigare tömning av många brevlådor. En del ska tömmas klockan 17 i stället för klockan 18. På söndagarna ändras tömningstiden från klockan 16 till 13. Men sista-minuten-lådan som töms klockan 19 på vardagar i Gävle, blir kvar.

– Tidsmarginalerna är snäva i dag. Med tidigare tömning kan vi skicka mer post med tåg och ändå hinna leverera breven till följande dag. Det tjänar vi på både ekonomiskt och miljlömässigt. Ju senare tömning vi har desto mer måste vi flyga posten.

Posten byter också ut de stora markstående brevlådorna mot stolphängda brevlådor.

– Det blir mer lättarbetat för dem som tömmer lådorna. De nya lådorna har ett inkast 140 centimeter över marken, de gamla 120 centimeter. De nya är godkända av handikapporganisationerna. För att öka säkerheten är brevinkasten mindre, säger Lars Lindbäck.

Tjockare brev eller paket som inte går in i brevlådan kan lämnas in hos postombud.

Mer läsning

Annons