Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fas 3 har blivit bättre"

/
  • Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.
  • LO i Gävle hade i höstas sex fas 3-deltagare i ett projekt med arbetslösa – trots att facket använt hårda ord i kritiken av fas 3. – Deras kontrakt hos oss går ut under det här året och då kommer vi inte att förlänga det. Den sista lämnar oss i höst. Hittar de nya platser tidigare så har vi inga problem med det, säger Wellington Ikuobase, ordförande för LO i Gävle.
  • ABF Gästrikebygden hade förra året 40 fas 3:are. Bland annat uppmärksammades satsningen där de hjälper till med den dagliga verksamheten vid äldreboendet Solbergahemmet i Bergby. 
– Nu är det drygt 60 personer från fas 3 hos oss. Utan dem hade vi inte haft möjlighet att göra allt det vi utför i dag, som att hjälpa till med den dagliga verksamheten, säger Torgny Jacobsson, ombudsman vid ABF Gästrikebygden.
  • AME vid Gävle kommun hade i somras 247 arbetslösa från fas 3. Något som uppmärksammades efter missnöje med att feriearbetarna fick mer i ersättning än dem.– I dag är det 155 personer i fas 3 hos oss. Men vi tar fortfarande emot fas 3-deltagare, berättar Björn Häägg, enhetschef vid AME.
  • Vid Syverkstan i Sandviken kommuns regi fanns för ett år sedan tio deltagare i fas 3. Men bristen på sysslor gjorde att de tog med egna stickningar och sömnadsarbeten för att ha något att göra.
– Det är fortfarande ett tiotal personer, i stort sett samma. Någon har fått arbete. Nu finns det mer för dem att göra, som att sy utklädningskläder till daghemmen eller klä om någon soffa, säger Jan Sjöström, enhetschef vid kommunens Arbetsmarknadscentrum.

Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin utsattes för hård kritik under förra året.

Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle, tycker att det har blivit bättre.

Annons

– De verktyg vi har för folk i fas 3 i dag är mycket bättre än för ett år sedan, säger hon.

Efter den tuffa kritiken mot regeringen och Arbetsförmedlingen förra året har det skett en del förändringar i fas 3.

Utöver att åtgärden vid årsskiftet fick sitt namn ändrat till Sysselsättningsfasen så har det också lättats en del på utformningen.

– Tidigare var det ett så stort fokus på att fas 3-platserna inte skulle konkurrera med riktiga jobb, förklarar Charlotte Humling.

Bland det som har ändrats är just möjligheten till vettigare arbetsuppgifter. I dag är kravet på att det inte får likna vanliga jobb inte längre lika hårt.

Dessutom är det i dag inte längre lika svårt att parallellt med fas 3-platsen få gå utbildningar via Arbetsförmedlingen.

Förra året genomfördes en uppföljning i hela landet av de anordnare där det finns arbetslösa i fas 3. I Gästrikland ledde det till att Arbetsförmedlingen avslutade samarbetat med några anordnare.

– Men i de flesta fall fungerade det bra. För många är fas 3 ett bra program. De arbetslösa känner att de är utanför och på det här sättet får de komma till en arbetsplats och få en referens.

Mer läsning

Annons