Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fastighetsägarna har inte integration som affärsidé”

De privata hyresvärdarna borde ta större socialt ansvar och komma med egna förslag på hur man ska minska segregationen. Det tycker Hyresgästföreningen.


– De skulle kunna gå i bräschen och sänka hyrorna, säger utredaren Georg Hardt.

Annons

I onsdagens Arbetarbladet berättade vi om organisationen Fastighetsägarnas undersökning som visar att Gävle är en segregerad stad. Medelinkomsterna i centrum och Andersberg skiljer sig åt med 6 000 kronor medan skillnaden mellan hyrorna bara är 320 kronor, enligt undersökningen. Fastighetsägarna tycker därmed att det är onödigt att ha ett så stort allmännyttigt bostadsföretag som Gavlegårdarna om det ändå inte motverkar segregation.

Enligt Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen, är Fastighetsägarnas egentliga syfte att få möjlighet att höja hyrorna i attraktiva områden.

– Fastighetsägarna har inte integration som affärsidé direkt. Om de vill maximera sina hyresintäkter kan de lika gärna säga det, säger han.

Enligt en enkät som Hyresgästföreningen gjorde för två år sedan är hyresgäster generellt mer missnöjda med privata hyresvärdar än med allmännyttiga.

– Så länge folk trivs bättre i allmännyttan har jag svårt att se att Gavlegårdarna skulle vara för stora, säger Georg Hardt.

Hyresgästföreningen har flera förslag på hur man skulle kunna minska segregationen. Bland annat att lägga fler arbetsplatser, utbildningar och mötesplatser i de områden som har lägre status.

Mer läsning

Annons