Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga lönebidrag måste rättas till

Arbetsförmedlingen i Gävle bröt mot reglerna när man i våras beslutade ge kommunen ett generellt lönebidrag på 85 procent av lönen för 44 arbetslösa före detta plusjobbare.
Nu kräver arbetsförmedlingens högsta ledning att felen rättas till.

Annons

Arbetarbladet berättade om saken i slutet av juni.

En av sektionscheferna på arbetsförmedlingen i Gävle, Mohamed Chabchoub, medgav att reglerna ”egentligen” förutsätter att arbetsförmågan bedöms för varje person när man fastställer lönebidraget.

”Smidigare”

Men han gav klartecken för ett generellt beslut för samtliga berörda ”för smidighetens och de enskilda personernas skull”.

När arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Lena Liljebäck fick se Arbetarbladets artikel gav hon ekonomiavdelningen uppdraget att undersöka bristerna. Utredningen ger klara besked: arbetsförmedlingen i Gävle gjorde fel och ska senast 15 september visa en åtgärdsplan.

– Det som skett är väldigt olyckligt, säger Lars Ahlstrand, chef för arbetsförmedlingens verksamhet i Gästrikland och Älvkarleby.

– Vi gjorde inte individuella bedömningar och hade inte fullständigt underlag när vi tog besluten, konstaterar han.

Han lovar att arbetsförmedlarna i Gävle i fortsättningen kommer att göra individuella prövningar, både när nya beslut tas och när de som tagits ska förlängas.

Blir inte av med jobbet

Det betyder dock inte att de som i dag har så kallade utvecklingsanställningar med lönebidrag hos Gävle kommun riskerar att bli av med jobbet. Det som skett innebär i dagsläget heller inga förändringar i arbetsförmedlingens organisation, uppger Lars Ahlstrand. Men rutinerna ska ses över, konstaterar han.

Mer läsning

Annons