Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalhelg väntar för Gävle

Sommaryran är en av flera festivaler som pågår under helgen. Men arrangörerna är inte oroliga för att evenemangen ska konkurrera ut varandra.

Annons

– Vi vänder oss till lite olika målgrupper, säger Tomas Gavlén.

På torsdag drar Sommaryran i gång på Läkerol Arena. Arrangören Tomas Gavlén, känd för att ha ordnat Cityfesten under många år, är noga med att poängtera att detta är något helt nytt.

– För mig och Gävle är Cityfesten ett avslutat kapitel, säger han.

Samtidigt tror han inte att besökarna blir besvikna eftersom flera välkända inslag återfinns på Sommaryran. Ett av dragplåstren är en motorcyklist som kör 40 meter upp i luften på en uppspänd vajer. Annars är det knallar, karuseller, serveringstält och artister som ska locka besökare till Sätra. Uppemot 10 000 per dag närmare bestämt, är vad Tomas Gavlén hoppas på.

Travet håller öppet bland annat med V65-lopp på torsdag kväll och Brynäs-spelare kommer att vara där för att skriva autografer.

– Vi hoppas på att kunna locka besökare som annars inte går på trav, säger Staffan Karlsson, marknadschef på Gävletravet.

Countryfestivalen går samtidigt av stapeln i Furuvik. Men ingen visar oro för att evenemangen ska spela ut varandra.

– Vi har redan vår publik, säger Kjell Wärnevall vid countryfestivalen.

Att Sommaryran har lagts i Sätra istället för centrala Gävle tror inte Eva Olsson, centrumsamordnare, leder till någon försämring för handeln. Snarare lockar mängden av evenemang även till shopping.

– Det här blir en kanonhelg för Gävle, tror Eva Olsson.

På Gävle turistbyrå märker man av ett ökat tryck inför bland annat helgens evenemang. Än så länge är det för tidigt att säga om Sommaryran drar mer folk än Cityfesten gjort. Men intresset finns och många vill boka hotell.

– Folk frågar hur man ska bo för att komma närmare Läkerol Arena, säger Elena Yakushina, turistinformatör.

 


Mer läsning

Annons