Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettproppar i avloppet inte lättlöst

/
  • Här har det någon gång tagit stopp. Fettet har geggat ihop sig i rören och sprängt kröken på röret och läckt ut.
  • Fettkakan som bildas högst uppe i tanken är starkt illaluktande. När den är omkring tolv centimeter tjock är det hög tid att suga bort den för att inte drabbas av översvämningar. Tyvärr är det däremot många som glömmer detta och alltför ofta stöter Staffan på översvämningar.
  • Staffan Atling kollar in en av många fettavskiljare i Gävle. Det är här som avloppsvattnet ska skiljas från fettet men då tankarna är dåliga, för små och då de inte töms i tid, får det stora konsekvenser. Gaser, råttor och översvämning är bara några av dem.

Tillhör du en av alla som slänger stekflott i diskhon? Du är inte ensam. Nu besiktigas avloppstankar i Gävle där fettet hamnar. Och resultatet - ja det är allt annat än bra.

Annons

Fett kan ställa till oerhörda konsekvenser. Inte bara när de biter sig fast i ådrorna på oss människor utan även när de sätter sig i avloppsrören. För även om fettet från matlagningen försvinner när det spolas ner i diskhon, är det bara för stunden.

– Fett käkar upp järn och kalk och det skapar massa problem i ledningarna. Det bildas gaser som inte är så trevliga, säger Staffan Atling, projektledare på miljöteknikföretaget Bioteria.

Vattnet som transporterar ner gamla matrester samlas i en sorts tank - en fettavskiljare, där avloppsvattnet skiljs från fettet. På uppdrag av Gästrike Vatten besiktigas nu dessa tankar av Bioteria.

Innan juni är slut ska 250 fettavskiljare ha kontrollerats i Gästrike Vattens kommuner. Men redan nu vet Staffan hur det ser ut.

– Resultatet ser likadant ut i hela Sverige. Tankarna är gamla och undermåliga.

Alla verksamheter som bedriver någon form av matlagning ska vara ansluten till en fettavskiljare. Men många vet inte ens om var tanken finns och de har därför inte vetskap om när fettkakan som lagras där i har gottat ihop sig och blivit dryga decimetern tjock. Och då inte någon kommer och suger upp fettet, väntar otrevliga överraskningar.

– Då är det kört! Då blir det stopp i rören, det blir översvämning och råttorna får mycket mat att käka, säger Staffan Atling.

Igengeggade avloppsrör är inget nytt fenomen men tack vare att vi äter mer flottig mat i dag, är det ett växande problem.

Så istället för att hälla ut stekflottet i diskhon nästa gång tycker Staffan Atling att det är bättre att torka ur stekpannan med ett papper.

– Det är en tjänst att göra sig själv. Förr eller senare kommer det att börja bubbla i krökarna under diskhon.

Mer läsning

Annons