Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick hela källaren fylld med vatten

/
  • Torbjörn Garneryd visade vattenskadorna i sin källare i Forsby för Folksams skadereglerare Lars Wirén. Eftersom vattnet kommit upp genom golvbrunnarna har han stora möjligheter att få ersättning.
  • Omkullblåsta träd var ingen ovanlig syn i Gävle i går efter torsdagens oväder. Här några i Strömsbro.
  • Jan Olin på Industriprofil hade en hektisk dag i går med att ta reda på sviterna efter torsdagens översvämning.
  • Avfuktaren ska stå i källaren hemma hos Torbjörn Garneryd i Forsby i en månad sedan hela källaren blivit översvämmad med vatten vid torsdagens oväder.
  • En av de pumpar som användes för att få bort vattnet från källaren hemma hos Torbjörn Garneryd i Forsby finns fortfarande kvar. Efter ovädret var golvet helt vattenfyllt, men i går låg nivån under golvet.

För Torbjörn Garneryd och Veronika Lindström blev torsdagens regnoväder värre än för många andra. Hela källaren i deras villa på Forsbyvägen fylldes med vatten.

– Det kom som en chock. Tur att man har försäkring, säger Torbjörn Garneryd.

Annons

Gävle hade mest regn i hela Europa under torsdagsdygnet med 78 millimeter. Regnet fullkomligt forsade ned och vindarna var starka. Följden blev bland annat flera översvämningar och omkullblåsta träd.

För familjen Garneryd/Lindström, som bor i en villa på Forsbyvägen, blev det blött värre. Hela källaren vattenfylldes nämligen sedan vatten strömmat in genom flera av avloppsbrunnarna i golvet. Torbjörn Garneryd gick ned i källaren för att sätta igång en tvättmaskin vid niotiden på torsdagskvällen. När han klev ned på golvet märkte han att han stod med fötterna i fem centimeter vatten.

– Det kändes som om jag var på Titanic. Jag fick panik och tänkte: Jaha, vad gör man nu, säger han.

De ringde räddningstjänsten, som var på plats efter en kvart. Sedan blev det till att bära ut fuktskadade grejer och rädda det som räddas kunde medan vattnet pumpades ut. Arbetet pågick till klockan två på natten och när Arbetarbladet kommer på besök på fredagseftermiddagen bärs fortfarande grejer ut. Veronika Lindström och Torbjörn Garneryd har fått hjälp av flera vänner. Det mesta som skadats är sådant som är svårt att värdera, som foton och böcker.

Men en massa kläder och skor och en byrå har också forslats till tippen. De elektriska prylarna, som tvättmaskin och torktumlare verkar ha klarat sig. Ett av rummen i källaren är inrett med träpanel och parkettgolv. Där är de bestående vattenskadorna som störst.

– Det låg vatten under, så det var som att gå på en vattensäng. Vi måste riva ut allt men får förhoppningsvis ut nytt material på försäkringen. Då ska vi ta något som är bättre mot fukt, säger Torbjörn Garneryd.

De har bott i huset i fem år, men aldrig varit med om någon läcka tidigare.

– Nu när det har hänt en gång känns det som att det kan hända igen, säger Veronika Lindström.

Även på andra håll i Gästrikland blev vattenskadorna stora. Bo och Christina Andersson på Vallbyvägen i Storvik fick 40 kvadratmeter av sin källare vattenfylld.

– Jag skulle gå ned till frysen och märkte plötsligt att jag vadade i vatten, berättar Christina Andersson.

Företaget Industriprofil på Näringen fick hela gården översvämmad och mycket vatten läckte även in i lokalerna. Fredagen blev hektisk för personalen med att ta hand om alla fuktskador på inredning och prylar. Samtidigt var det extra mycket kunder eftersom många inte kunde komma in i butiken på torsdagen.

– Vi har varit med om att det har läckt in vatten tidigare, men det här var nog rekord, säger Jan Olin på Industriprofil.

Mer läsning

Annons