Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fickparksentré till Gamla Gefle

/
  • NYTT KONSTVERK. Här någonstans i mitten ska Arvid Knöppels konstverk Lekande björnar placeras.
  • MELLAN GAMMALT OCH NYTT. En ny blomsterprunkande ”fickpark” skapas i gränslandet mellan Gamla Gefle och nya Gävle.  Stadsarkitekt Marie Edling visar var.

En uttjänt lekplats intill Gamla Gefle förvandlas till en prunkande park fylld med färgglad grönska. Eller som Gävle kommuns tekniska kontor uttrycker det: ”en grön bro mellan den nya staden och den gamla”.

Annons

En ensam gunghäst samsas med maskinerna på den uppgrävda lekplatsen. Just nu försvinner många lekplatser från Gävle. 242 ska bli 72 på grund av bristande underhållsmöjligheter. I spåren av detta frigörs ytor i staden för nya spännande lösningar. En av dessa är en oval så kallad ”fickpark” vid Gamla Gefles västra kant intill Södra Rådmansgatan.

– Det kommer att bli som en entré till Gamla Gefle. En plats att upptäcka, säger Marie Edling, stadsarkitekt i Gävle kommun.

När hon visar den ovala planlösningen på en ritning står det klart att det kommer att bli en intim liten park omgärdad av en grön häck.

Men trots sin litenhet kommer den att innehålla mycket att titta på. Marie Edling har noggrant valt ut växter så att det ska finnas färgprakt i parken året runt. Hon har satsat på växter med koppling till den växtlighet som redan finns i Gamla Gefle.

– Här ska man kunna stanna till och äta en medhavd lunch eller en glass, eller bara gå igenom och njuta av blomsterprakten. Det ska vara en trevlig plats att gå förbi och bo vid.

Som kronan på verket kommer parkens mitt att prydas av ett nygammalt konstverk. Det är Arvid Knöppels Lekande björnar som tidigare stått både i Stenebergsparken och i Stadsträdgården intill Boulognerskogen. För 20 år sen togs det bort efter skadegörelse, men har nu restaurerats inför comebacken i Gamla Gefle.

Mer läsning

Annons