Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fickstölderna ökar i Gävle

Fickstölderna i Gävle ökade med 15 procent under förra året. Värst härjar ligorna under större arrangemang som Cityfesten.
– Stölderna kan ha blivit vanligare eftersom Gävle blivit mer integrerat med Mälardalen, säger Rolf Sjöberg, skadechef hos Länsförsäkringar Gävleborg.

Annons

Under förra året anmäldes 365 fickstölder i Gävle. Det är en ökning med 15 procent jämfört med året innan och en större ökning än riksgenomsnittet som ligger på fem procent.

Värst härjar ficktjuvarna under större arrangemang som Cityfesten, utomhuskonserter och idrottsarrangemang.

– Jag kan inte säga att jag ser en ökning på sidan om Cityfesten, men vi får in många anmälningar då, säger Glenn Hillman, närpolischef i Gävle.

I Gävleborg ökade stölderna med 52 stycken förra året och landade på 752. Och det är i Gävle den stora ökningen skett. Rolf Sjöberg, skadechef hos Länsförsäkringar Gävleborg, tror att det beror på att kommunen integrerats mer med Mälardalen och att tågtätheten har ökat.

Det gör det lätt för folk att åka hit när det är folksamlingar under sommaren.

Samtidigt som stölderna ökar i Gävle minskar de i bland annat Stockholm där ficktjuvarna lever farligare.

– Storstadsmänniskorna är väldigt uppmärksamma. Det blir svårare för ligorna att verka då, så de flyttar naturligt. Vi i Gävle tror fortfarande för gott om folk, säger Rolf Sjöberg.

Mer läsning

Annons