Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fikaraster gör oss effektivare

Gemensamma fikaraster ger trivsammare stämning på jobbet och leder dessutom till bättre effektivitet och ökad kreativitet.

– Hjärnan behöver vila ibland och göra något annat, säger forskaren Viveka Adelswärd.

Annons

Vad är det då för positivt med att ha gemensam fika och inte bara ta en kopp kaffe vid skrivbordet? Jo, du får ett avbrott från arbetsuppgifterna och hinner ladda batterierna. Du hör vad de andra jobbar med och får kanske idéer om hur du kan utföra dina uppgifter bättre, enklare eller snabbare. Sist men inte minst, det skapas lättare en gemenskap och en positiv stämning på arbetsplatsen.
– Människan är en social varelse som behöver bolla tankar med andra. Avspänt prat kan föda idéer och bygga relationer. Småpratet är mer än bara ett enkelt sätt för människor att överföra information, det skapar gemenskap, säger Viveka Adelswärd, professor i kommunikation och författare till boken ”Till struntpratets lov”.
Fikaraster är ett lättsamt sätt att få information om hur arbetskamraterna mår och vad de gör.
– Om jag var chef skulle jag gå på alla fikaraster, då får man en relation till de anställda och lär sig hur de olika relationerna ser ut på arbetsplatsen.

Manpower och Kairos Future intervjuade förra året 8 000 personer om deras fikavanor på arbetsplatsen. I undersökningen syns ett tydligt samband mellan gemensamma fikaraster och ökad effektivitet. På arbetsplatser där man fikar tillsammans två eller fler gånger per dag anser 65 procent av svenskarna att medarbetarna jobbar effektivt och hela 69 procent anser att stämningen är positiv. På arbetsplatser där man aldrig tar gemensam fikapaus säger 54 procent av medarbetarna att det är en positiv stämning på arbetsplatsen.
– Det är vanligt att anställda hoppar över fikarasten, för att hinna med sitt beting, men då blir man ofta faktiskt mindre produktiv. Pausen är ett sätt att strukturera upp sin arbetsdag, säger företagsläkaren Urban Svensson på Previa.
42 procent av 40-talisterna fikar minst två gånger per dag, vilket kan jämföras med 70-talisterna där enbart 30 procent fikar så ofta. Ju längre norrut i Sverige vi kommer desto vanligare är det att regelbundet fika tillsammans. Varannan norrlänning fikar minst två gånger om dagen medan bara var femte stockholmare gör det.

Mer läsning

Annons