Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FILM: Feelgood blandat med allvar när Meryl Streep spelar rockstjärna

/
  • Meryl Streep spelar bedagad rocksångerska i
  • Sångaren och låtskrivaren Rick Springfield spelar Rickis gitarrist och pojkvän, och rollen som dottern Julie görs av Meryl Streeps egen dotter Mamie Gummer.

Annons

Intressanta huvudroller för kvinnor över 50 år är inte direkt någonting vi är bortskämda med. Och de få gånger det händer inom amerikansk film känns det inte som någon ovanlighet att det är just Meryl Streep som gör rollen. I ”Ricki and the flash” spelar Streep Ricki som för många år sedan lämnade man och barn i Indianapolis för att leva rockstjärnelivet i Los Angeles. Nu, mer än 20 år senare, ser hon ut som en klassisk rockstjärna men giggen hon gör är inte på de stora scenerna utan som husband på den lokala puben när hennes gamla liv gör sig påmint. Dottern Julie (Streeps verkliga dotter Mamie Gummer) har blivit lämnad av sin man och hamnat i en djup depression och Rickis exmake Pete (Kevin Kline) ser det som en sista utväg att be henne om hjälp. Fattig och avskydd återvänder hon hem till en familj som för länge sedan vant sig vid hennes frånvaro.

Nu är inte filmen så deppig som det kanske låter. Manuset är skrivet av Diablo Cody (”Juno”) och tonen och humorn som blandas med allvar känns igen från hennes tidigare filmer. Ricki är frispråkig och egoistisk och det skämtas mycket på hennes bekostnad. Musiken som är så viktig för henne får ta stor plats. Att Meryl Streep kan sjunga har vi sett tidigare i publikfavoriter som ”Mamma Mia” och visst levererar hon även här som rockartist. Partierna med Ricki och bandet på scen är många men ibland lite för långa. Filmen står och vacklar mellan familjedrama och musikfilm utan att riktigt hitta hem. Vissa av scenerna med Ricki och hennes band känns mest som utfyllnad och relationen mellan Ricki och barnen, som byggs upp till en början, glöms bort. Samtidigt finns det hela tiden undertonen av humor som regissören Jonathan Demme ändå förvaltar väl med en del känsliga ämnen. Som mammarollen kontra papparollen och de olika kraven vi har på de båda. För som Ricki säger från scenen, vem har någonsin anklagat Mick Jagger för att vara en dålig pappa till sina barn?

Mer läsning

Annons