Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskris avskräcker inte bankkunderna

/
  • INGEN ORO. ”Det finns ett mindre antal kunder som köper garanterade statspapper och flyttar om pengarna mellan olika konton hos oss”, säger Per-Ove Bäckström, chef för Swedbanks verksamhet i Gävleborgs län.  Foto: Jenny Lundberg

Finanskrisen i USA tycks inte avskräcka bankkunderna i Gävle. De allra flesta låter pengar vara kvar i banken.
– Alla våra kunder har ett stort mått av lugn, säger Per-Ove Bäckström, chef för Swedbanks verksamhet i Gävleborgs län.

Annons

Personalen på Swedbanks kontor får många frågor om vad finanskrisen innebär och hur krisen kan påverka kundernas ekonomi.

– Vi tar oss tid och lyssnar, säger Per-Ove Bäckström.

 

Hur flyttar kunderna om sina pengar?

 

– Det finns ett mindre antal kunder som köper garanterade statspapper och flyttar om pengarna mellan olika konton hos oss.

– Kunder som är oroliga är inte oroliga över hur Swedbank ska klara sig utan över det finansiella systemet i stort och hur det kan påverka deras pengar, säger Per-Ove Bäckström.

 

I vilken mån är det någon som byter bank?

 

– Jag har ännu inte fått information om att någon kund avslutar transaktionerna med oss till följd av den finansiella oron. Däremot finns ett fåtal exempel där man disponerat om pengarna och satt in dem i till exempel statsskuldväxlar hos riksgälden.

Väl rustade

 

Per-Ove Bäckström konstaterarar att Swedbank och andra svenska banker är väl rustade och tål eventuella kreditförluster.

– Vi lärde oss under bankkrisen i början av 1990-talet. Dels är vi noggranna med att kunderna kan låna pengar på egna meriter och har återbetalningsförmåga. Dels har vi alltid formella säkerheter i botten, som pantbrev när människor belånar ett hus och att man kan presentera kalkyler som visar att man klarar högre räntor.

Minskat efter sommaren

 

Mats Lövgren, erfaren mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle, medger att finanskrisen skapar ökad oro bland husköpare och -säljare.

– Vi har fortfarande välbesökta visningar och gör många affärer. Men den mest spektakulära budgivningen har minskat rejält efter sommaren.

Husköparna har blivit mer kräsna och det har blivit svårare, menar Mats Lövgren, att bedöma vilka hus eller lägenheter som är lätta att sälja.

– Än så länge är det en oroskris i Sverige. Ytterst få svenskar drabbas, säger han.

Oron har bland annat lett till att allt fler försäkrar sig mot att få dubbla boendekostnader i samband med bostadsbyten. För 10 000 kronor kan man försäkra sig mot att tvingas betala dubbla kostnader under ett halvår om man inte lyckas sälja villan.

Mats Lövgren har också märkt att de som köper sitt första hus eller lägenhet utsätts för tuffare granskning av bankerna när de ska låna pengar.

Mer läsning

Annons